НОВИНИ

Близо 26 000 са гласувалите в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
17:45, 05.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Балкани
близо 000 гласувалите турция
Слушай новината

Близо 26 000 са гласувалите в Турция. От тях - над 6300 в Истанбул. Активността е много по-ниска в сравнение с изборите през 2017 г., а изборният ден беше съпроводен с проблеми, свързани с попълването на изборните декларации и опашки пред секциите.

4600 са гласувалите в Истанбул на тези избори при 100% от обработените протоколи. От тези 4600 гласоподаватели 3700 са гласували за Движението за права и свободи. Такава е равносметката към този момент. Очакват се протоколите от Бурса, Ялова и Чорлу - градове, компактно населени с български изселници.

Иначе на тези избори имаше два огромни проблема за българските изселници в Турция, които са около 350 000. Първият проблем са опашките, които се извиха пред избирателните секции, а вторият - декларациите, които трябваше да попълват, преди да гласуват.

Още преди началото на изборите от изселническите организации предупредиха, че 35-те секции, разкрити в Турция - ограничение, което важи не само за страната, но за всички държави извън ЕС, ще доведе до невъзможност всички избиратели да упражнят правото си на глас и ще предизвика опашки. Така и стана.

Въпреки това до 20.00 ч. всички, които искаха да гласуват, успяха да го направят и не се стигна до удължаване на изборния ден.

Вторият голям проблем и на тези избори се оказаха декларациите. По три пъти СИК-овете, особено в Истанбул, трябваше да променят решенията си дали да приемат или не предварително попълнени декларации, или изселниците да попълват тези декларации собственоръчно пред членовете на секционните комисии.

Стигна се до напрежение и остри несъгласия в някои избирателни секции, но в крайна сметка попълването им - предварително - беше разрешено от ЦИК.

Със сигурност активността в Турция ще бъде по-ниска от тази преди 2017 г., когато в цялата страна успяха да гласуват над 30 000 изселници, доста по-ниска от тази през 2013-а, когато успяха да гласуват около 60 000, и много по-ниска от 100-те хиляди, които упражниха правото на глас през 2009-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никол Тодорова десета в многобоя при девойките на МТ за Купа "София"
Никол Тодорова десета в многобоя при девойките на МТ за Купа "София"
Опашки, хаос и полиция за българите, гласуващи в чужбина
Опашки, хаос и полиция за българите, гласуващи в чужбина