НОВИНИ

ЦИК: Провеждаме консултации с партиите за съставите на СИК

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:58, 28.10.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

753 са обявените секции извън страната. Определена е и числеността на секционните избирателни комисии. В момента се провеждат консултациите с партиите за определяне на съставите на СИК. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Все още има няколко страни, за които се чака разрешение, една от тях е Федерална Република Германия.

В 208 секции извън страната ще се гласува с 416 машини, ще има по две машини в секция.

"На страницата на Централната избирателна комисия е качен симулаторът за машинно гласуване. Той отразява абсолютно точно начина на гласуване. Може да бъде използван от всички избиратели. Отваря се на телефон, таблет, компютър. Призоваваме всички граждани да използват симулатора, подготвен от ЦИК", допълни говорителят Росица Матева.

По думите ѝ все още има независим кандидат, за който тече съдебна процедура, защото няма достатъчно събрани подписи.

ЦИК демонстрира как ще гласуваме на изборите 2 в 1

На 30 октомври изтича срокът избиратели с трайни увреждания да подадат заявление за гласуване с мобилна кутия. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

На 29 октомври трябва да бъде взето решение от Централната избирателна комисия как да гласуват карантинираните лица. Утре са поканени министърът на здравеопазването и други здравни служители за обсъждане на темата.

"Много е важно, преди да седнат пред машината, избирателите да са взели решение дали ще гласуват и за двата вота или само за един, защото няма възможност софтуерът да бъде променен. Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно", допълни Росица Матева.

На въпрос дали ще се справят с огромния брой карантинирани за толкова кратко време, тя отговори, че ако се наложи ще се открият допълнителни Секционни избирателни комисии.

Всеки гражданин под карантина след 1 ноември трябва да подаде заявление къде е точно, за да се образуват тези подвижни СИК.

Заявления може да се подадат и в деня на изборите, но трябва да има сформирана комисия в този район.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хелоуин във Виенския зоопарк
Хелоуин във Виенския зоопарк
Задължителна COVID ваксинация за държавните служители в Унгария
Задължителна COVID ваксинация за държавните служители в Унгария