НОВИНИ

Даниел Лорер: Скептичен съм, че ИТН ще намерят мнозинство за управление

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 31.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ ще отидат на разговори с "Има такъв народ", защото те са уважили поканата им по време на преговорите за втория мандат. Това каза в "Още от деня" депутатът от коалиицята Даниел Лорер. Той обаче е скептичен, че ще се намери мнозинство за управление в този момент.

"Имаме огромни опасения, че и с ИТН няма да срещнем разбиране по нашите антикорупционни мерки. Струва ми се, че това ще бъде просто дъвка и няма да се стигне до никакъв консенсус с достатъчен брой депутати, за да има правителство".

ПП-ДБ искат България да бъде стабилна европейска държава, която се управлява без корупция, посочи Лорер и напомни, че антикорупционната декларация на коалицията не е срещнала подкрепа сред останалите партии.

Той коментира и отменените конституционни промени:

"Проблемът е, че сегашното решение на КС се основава на решението от 2003 г., известно като решението "Филчев". В него тогавашният КС си дава картбланш звинаги да отсъжда против каквито и да е било промени в Конституцията. За мен е спорно как промените за служебното правителство не са проблем за решение 3, но квотите за избиране на съдии, нещо, на което толкова държахме, им се стори мащабна промяна в държавното устройство".

Борбата на ПП-ДБ ще продължи, дори през бъдещи конституционни промени с различни механизми, каза Даниел Лорер. Обещанието им за следващите избори е да доведат тези реформи докрай.

Лорер не коментира разцеплението в ДПС, но определи процесите там като оздравителни.

"Какво предстои да се случи, си е работа на ДПС. Не е ясно колко ДПС ще се явят на следващи избори, не е ясно какви позиции ще заемат те едни спрямо други. От наша гледна точка - същата платформа от разговорите за втория мандат ще бъде отправна точка и за 51-ото НС".

Относно твърдението, че ПП-ДБ са планирали свалянето на председателя на парламента Лорер заяви: "Тази теза е толкова нелепа, че самата г-жа Назарян трябваше да я опровергава".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Стоянов за Пеевски: На крива ракета и космосът ѝ пречи
Димитър Стоянов за Пеевски: На крива ракета и космосът ѝ пречи