НОВИНИ

Димитър Стоянов за Пеевски: На крива ракета и космосът ѝ пречи

Посъветва Пеевски да си гледа партията, а не да гледа към президентската институци

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 31.07.2024
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

В "Още от деня" секретарят на президента по сигурност и отбрана Димитър Стоянов коментира днешните изказвания на Делян Пеевски, че "Мистър Кеш командва всички" като опит да се прехвърли "проблемът от болната на здравата глава".

"На крива ракета космосът й пречи. Общо взето това е положението при г-н Делян Пеевски. За проблемите, които са в неговата партия му пречи президентът".

Той го посъветва "да си гледа партията, а не да гледа към президентската институция, която работи точно по закон и по Конституция".

"Г-н Пеевски кога беше по-удачен като народен представител? Тогава, когато работи на отдалечено работно място в Дубай или сега пред микрофоните на медиите?".

Ако премахнем микрофоните на медиите, няма да се разбере, че Пеевски е в парламента, допълни той. Определи ролята на председателят на ДПС като "безполезна", защото той нито веднъж не е излязъл на трибуната на НС да дискутира и представя законодателни инициативи. Секретарят на президента Румен Радев попита какво е изнесено по сигналите на Пеевски към прокуратурата?

"Поредната пушилка с Рая Назарян. Ми аз се учудвам дали г-н Пеевски е председател на ГЕРБ или г-н Борисов", попита Стоянов.

И продължи с въпросите: Защо Пеевски трябва да защитава Назарян, а не го направи Борисов? Категоричен беше, че проблемът на Пеевски не е президентската институция, а в самото ДПС.

Президентска република или партия на президента Румен Радев?

"Нито партийка, нито партия има на президента Радев. Съгласно Конституцията президентът Радев няма право на партия", отсече Стоянов.

Допълни, че няма политически проект в момента и не знае от къде идват тези интерпретации за "малка или голяма партийка".

"Аз не съм казал, че президентът Радев няма такива амбиции, нали? Възможно да има такива амбиции. Аз лично не знам за тях, но наистина българското общество се нуждае от алтернатива".

Румен Радев ли е алтернативата?

"Защо не?", отговори Стоянов.

Кога?

"Когато му дойде времето".

За избора да се връчи третият мандат на ИТН

Рационален е изборът на президента Румен Радев да връчи третия мандат на ИТН, защото е даден на партията, която има най-голям шанс да състави парламент, заяви Димитър Стоянов.

"Знаем за проблемите на разделението в ДПС, знаем за проблемите, които са в БСП, по същия начин със съдебни регистрации, с вътрешни проблеми в самата партия. "Възраждане" те заявиха готовност, но в същото време останалите партии отказаха да разговарят с тях".

Предизборното говорене на лидера на "Възраждане" е ясно на всички, допълни Стоянов. По отношение на БСП Стоянов подчерта, че:

"Президентството не е отхвърлило ничия ръка и не е влизало в конфликт нито с БСП, нито и с която и да е с друга партия".

Минимална надежда за съставяне на правителство има, защото ИТН са готови да разговарят с всички, убеден е Димитър Стоянов. Това е било чуто по време на консултациите при президента Румен Радев. По думите му "няма нещо екстравагантно". От страна на президентството очакванията са третият мандат да бъде реализиран в разумен срок.

"Надяваме се до седем дни да имаме яснота - ще се водят ли разговори за съставяне на конкретно правителство или ще се водят едни разговори, колкото да се каже, че са участвали в такива с всички парламентарни групи".

Според него от ИТН трудно биха се справили с "математиката" за съставянето на правителството, но "все пак надеждата умира последна".

За решенията на Конституционния съд

"49-ото Народно събрание е загубило ценно време с безсмислени предложения за промяна в съдебната система".

Решенията на КС не трябва да бъдат коментирани, а изпълнявани, допълни Стоянов и каза, че президентът като един разумен държавник ще направи това, което е записано в Конституцията.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Лорер: Скептичен съм, че ИТН ще намерят мнозинство за управление
Даниел Лорер: Скептичен съм, че ИТН ще намерят мнозинство за управление
Пожарът в Струмяни: Френските самолети се прибират, от МВР са поискали допълнителна помощ
Пожарът в Струмяни: Френските самолети се прибират, от МВР са поискали допълнителна помощ