НОВИНИ

Екатерина Поистогова остана без сребърния си медал в бягането на 800 м от Лондон 2012

33-годишната лекоатлетка, която от няколко години представлява Турция, беше санкционирана заради нарушение на антидопинговите правила

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:20, 08.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Рускинята Екатерина Поистогова беше лишена от сребърния си медал в бягането на 800 метра на Олимпийските игри в Лондон 2012 заради нарушение на антидопинговите правила, съобщиха от руската федерация по лека атлетика.

"Периодът на санкцията е от 28 март 2024 до 27 март 2026, като се зачитат двете години лишаване от права, изтърпяни от спортистката в съответствие с решението по делото на Спортния арбитражен съд (КАС). Всички нейни резултати, постигнати от 17 юли 2012 до 20 октомври 2014, се анулират", се казва в съобщението.

През февруари 2017 година КАС приза рускинята Мария Савинова за виновна в употреба на забранени вещества въз основа на данните от нейния биологичен паспорт и лиши рускинята от златните ѝ медали на Игрите през 2012 в бягането на 800 метра, световното първенство през 2011 г. и европейското през 2010 г.

Санкцията на Савинова помогна на Екатерина Поистогова да се изкачи до второто място в бягането на 800 метра по време на Олимпийските игри в Лондон, но след решението на руската федерация по лека атлетика сега сребърното отличие ще бъде присъдено на кенийката Памела Джелимо, а бронзовото - на американката Алиша Монтано.

Любопитна подробност за Поистгова, че от месец април 2021 година лекоатлетката се състезава за Турция под името Екатерина Гулиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР
Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР
Тежка катастрофа на изхода на Лом (СНИМКИ)
Тежка катастрофа на изхода на Лом (СНИМКИ)