НОВИНИ

Евакуация на новородени бебета от Газа в Египет

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:18, 20.11.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Още 9 души - български граждани и членове на техните семейства, са изведени успешно от Ивицата Газа и вече са в безопасност в Кайро, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Предстоят последващи действия за прибирането им в България. Продължават усилията на МВнР за подпомагане на всички потърсили съдействие български граждани.

А днес от най-голямата болница в Газа бяха евакуирани 28 преждевременно родени бебета за спешно лечение в Египет. Палестинските власти съобщиха, че поне 12 души са загинали при израелски удар срещу друга болница, финансирана от Индонезия. Израел съобщава, че атакува терористи и тяхната инфраструктура в Ивицата.
Нарастват спекулациите, че е близо споразумение за прекратяване на огъня в замяна на освобождаване на израелски заложници, пленени от Хамас.

Евакуираните в Египет 28 новородени са от болницата "Ал Шифа" в северната част на Ивицата Газа. Всички деца страдат от сериозни инфекции, съобщава Световната здравна организация. Израелските сили превзеха "Ал Шифа" миналата седмица с твърдения,че под болничния комплекс има мрежа от тунели на Хамас. Осем от общо около 40 новородени, настанени там, вече починаха от липса на санитарни условия, електричество за апаратурата и лекарства в неонатологията.

Израелската армия съобщи, че е помогнала за евакуацията на бебетата.

"Всички евакуирани бебета са сериозно болни, предстои им дълъг път. За много от тях възстановяването ще отнеме дълго време с оглед на сегашното им състояние, но научаваме, че на този етап получават много добри грижи", каза д-р Рик Бренън от Световната здравна организация.

Израелските танкове са на 20 метра и от така наречената Индонезийска болница, която е била подложена на израелски удар с 12 жертви и десетки ранени. Персоналът отрича наличие на въоръжени бойци, но Израел обвинява Хамас, че използва в действията си "живи щитове", включително в болниците.

"Израелската окупация се опитва да превърне Индонезийската болница в масов гроб, както се случи и с медицинския комплекс "Ал Шифа". Настояваме съответните организации да предприемат мерки за защита на повече от 200 лекари, над 500 пациенти и 2000 принудително разселени хора", каза Ашраф ал- Кудра - говорител на здравните власти в Газа.

Индонезия осъди израелските действия срещу болницата, основана през 2016-та с финансиране от Джакарта. Съобщава се и за ожесточени сражения при опит на израелски части да навлязат дълбоко в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа. По данни на ООН без дом са останали две трети от населението на ивицата Газа.

Хиляди живеят под открито небе в южната част на анклава, където има един душ на 700 души и една тоалетна на 150, посочва Световната организация. За утре е насрочена видеосреща на върха на блока Брикс по израелско-палестинския конфликт, а в сряда видеоконференция ще проведат лидерите на страните от Г-20.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович ще защитава цветовете на Сърбия в Купа "Дейвис"
Новак Джокович ще защитава цветовете на Сърбия в Купа "Дейвис"
80 творби по случай 80-ата годишнина на Георги Чапкънов
80 творби по случай 80-ата годишнина на Георги Чапкънов