НОВИНИ

Евелина Николова остана със сребро от европейското по борба в Букурещ

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:00, 16.02.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Евелина Николова
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Българката Евелина Николова спечели сребърен медал на европейското първенство по борба в Букурещ, след като във финала на категория до 57 кг при жените отстъпи с 2:7 на състезаващата се под неутрален флаг Ирина Курачкина.

Схватката за златното отличие започна равностойно, като в хода на първата част единственото, което раздели двете състезателки беше предупреждението за пасивност на Николова, което позволи на нейната противничка да поведе с 1:0.

През втората част, за съжаление, Курачкина на няколко пъти успя да повали българката на тепиха и така да се откъсне чувствително в резултата при 7:0.

Николова опита да отговори и намали пасива си на 2:7, а в оставащото време не спря да се бори, но в крайна сметка усилията ѝ не бяха възнаградени и така тя остана със среброто.

За Евелина това е общо пети медал от европейски шампионат по борба, като за трети път тя губи на финал, след като отново в Букурещ през 2019 година загуби също от Ирина Курачкина, а през 2022 в Будапеща отстъпи на украинката Алина Хрушина. На сметката си българката има и два бронза - Варшава 2021 и Загреб 2023.

Финалът на Евелина Николова сложи точка на българското участие на това европейско първенство при дамите, като балансът на нашите момичета е едно сребърно и три бронзови отличия благодарение на Миглена Селишка, Мими Христова и Юлияна Янева.

Припомняме ви, че Янева трябваше да излезе по-късно тази вечер в схватка за медал при 72-килограмовите, но заради медицинска забрана за участие нейната противничка Анастасия Алпиейева от Украйна няма да се появи на тепиха и така бронзът автоматично ще отиде при българската състезателка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марина Овсянникова пред БНТ: Режимът на Путин озверя, пред него вече няма прегради
Марина Овсянникова пред БНТ: Режимът на Путин озверя, пред него вече няма прегради
Ивет Лалова-Колио оглави комисията на атлетите във федерацията ни по лека атлетика
Ивет Лалова-Колио оглави комисията на атлетите във федерацията ни по лека атлетика