НОВИНИ

Европейската агенция за лекарствата ще обяви решението си за ваксината на "Пфайзер" на 21 декември

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:59, 15.12.2020
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаква се Европейският регулатор за лекарствата да одобри ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" на 21 декември. Това означава, че ваксинацията в Европейския съюз може да започне след по-малко от седмица.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията да обяви становището си за ваксината седмица по-рано от предвиденото ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

"Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.", написа тя в Туитър.

Въпреки това, на стария континент продължават да затягат мерките. Нидерландия влиза в строга карантина, Франция въвежда вечерен час.

От днес Франция отменя частичното затваряне, но остават приложени строги мерки заради бързото разпространение на заразата. В сила влезе вечерен час от 20.00 до 6.00 ч. сутринта. Той ще бъде отменен на Бъдни вечер, но не и на Нова година. Театри, кина, ресторанти и барове остават затворени. Ски курортите също.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че страната влиза в строга карантина за пет седмици - от днес до 19 януари. Магазини с несъществени стоки, фризьорски салони и кина затвориха врати, от утре ще ги последват училищата. Гражданите са призовани да се въздържат от пътувания в чужбина да средата на март.

Строга карантина в Нидерландия, нови мерки в Чехия

"Коронавирусът се разпространява по-бързо, отколкото смятахме миналата седмица и затова Нидерландия влиза в карантина за най-малко пет седмици. Нидерландия затваря. Това означава, че затваряме всички места, където хората се събират на групи с малки изключения", каза Рюте.

Ограниченията ще се разхлабят за три дни около Коледа. Тогава домакинствата ще имат възможност да канят трима, а не двама гости, без да се броят децата под 13 г.

Коледната елха в центъра на Атина грейна без церемония, музика и песни. Гърция е в карантина до 7 януари.

А американският кинорежисьор Оливър Стоун съобщи, че преди няколко дни се е ваксинирал с руска ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Цените на стоките и услугите са поскъпнали незначително през ноември
НСИ: Цените на стоките и услугите са поскъпнали незначително през ноември
Жена от Карлово има най-голямата колекция от захарчета в България
Жена от Карлово има най-голямата колекция от захарчета в България