НОВИНИ

Германия пренаписа историята на баскетбола и за първи път стъпи на световния връх

Селекцията на Гордън Хърбърт изиграха перфектно световно първенство, в което завършват без нито една загуба и баланс 8-0.

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:40, 10.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
германия пренаписа историята баскетбола първи път стъпи световния връх
Слушай новината

Отборът на Германия е новият световен шампион по баскетбол за мъже, след като във финала на шампионата в Япония, Индонезия и Филипините надигра с 83:77 съставът на Сърбия.

За Бундестима това е историческа първа титла от Мондиал, като преди това съставът имаше само един бронз от шампионата на планетата в САЩ през 2002-а година.

Сърбия пък отново трябва да преглътне разочарованието и да се задоволи със сребърните медали, с които се окичи и през 2014-а година, когато на финала западните ни съседи отстъпиха на САЩ. Това на практика остави "плавите" без световна титла като самостоятелна държава, тъй като при последните два триумфа през 1998-а и 2002-а година тимът печели под името Сърбия и Черна гора.

Финалът днес в Манила стартира равностойно, като в края на първото полувреме резултатът на таблото беше абсолютно равен - 47:47.

В третата четвърт обаче Германия пое инициативата и със серия от 9:0 успя да отвори за пръв път в мача двуцифрена разлика при 64:53.

В крайна сметка заключителните 10 минути започнаха при 69:57 в полза на Бундестима, но благодарение на силните изяви на Алекса Аврамович сърбите се върнаха в борбата и в един момент съкратиха пасива си до само два пункта при 77:79.

За тяхно съжаление обаче в решителните моменти Марко Гудурич направи няколко ключови пропуска, а от другата страна страхотният в хода на целия турнир Денис Шрьодер избухна с няколко коша, за да донесе световната титла на Германия.

Именно новото попълнение на Торонто Раптърс в НБА стана най-резултатен в двубоя с 28 точки, Франц Вагнер вкара 19, а Йоханес Фойтман завърши с 12.

За Сърбия Алекса Аврамович приключи с 21 пункта, докато Богдан Богданович и Филип Петрушев вкараха съответно 17 и 10.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста 19-годишния шофьор, помел кръгово съоръжение и ранил жена в Перник
Оставиха в ареста 19-годишния шофьор, помел кръгово съоръжение и ранил жена в Перник
26 души са заловени да шофират след употреба на алкохол през изминалото денонощие
26 души са заловени да шофират след употреба на алкохол през изминалото денонощие