НОВИНИ

Хакерска атака срещу сайта на Народното събрание

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
23:17, 14.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

За хакерска атака срещу сайта на Народното събрание съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук. Сайтът на парламента беше е недостъпен.

Мирчев пише, че атаката е извършена от руски хакери заради предложението на депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ България да изпрати на Украйна стара бронирана техника, която вече не е нужна на жандармерията ни.

Депутатът публикува снимка от Телеграм канала NoName057(16). Там се съобщава, че България “е отстъпила на Украйна 100 единици бронирана техника”, поради което срещу сайта на българския парламент е използвана DDoS атака (отказ до достъп).

По-късно вечерта същият канал обяви, че е атакуван и сайтът на варненското пристанище, но БНТ не установи проблем с достъпа до него. При т.нар. DDoS атака, в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт с цел да блокират използването му.

NoName е руска група, занимаваща се с DDoS, пише в собственото им описание в Телеграм. От публикациите в канала ѝ става ясно, че през последните месеци е атакувала сайтовете на институции в редица европейски страни - Литва, Франция, Полша, Швейцария и други.

Не за първи път сайтове на български институции също са под прицел. През април, отново заради DDoS, временно нямаше достъп до сайтовете на Министерския съвет и ВСС. Миналия ноември руската хакерска група KILLNET обяви, че е атакувала сайтовете на разузнавателните служби на България, Естония, Полша, Румъния и Молдова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко горещо днес
По-малко горещо днес
В Ракитово четвърти ден са без вода заради аварирал водопровод
В Ракитово четвърти ден са без вода заради аварирал водопровод