НОВИНИ

Росен Желязков: Тази "некоалиция" има общи цели и постига необходимите съгласия

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 14.07.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Този формат за управление, който някой го нарече сполучливо "некоалиция", можем да го наречем кооперация или както искате, е мнозинство, което има ясни общи цели и всеки един от партньорите работи в свой интерес". Това коментира в "Панорама" председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той посочи, че се е образувало мнозинство, което да постига необходимите съгласия.

"Ако ме бяхте попитали същия въпрос преди месец, щях да кажа, че това е много трудно, но сега ми се струва, че преди лятната ваканция е много по-лесно за всички, въпреки че тя ще е подготовка за местните избори".

На въпрос как се договарят назначенията, Желязков отговори, че е като председател на НС е "любезен домакин" на срещите, но все пак участва в разговорите.

Тази коалиция може да издържи всички ротации, тъй като в демокрацията няма абсолютна власт, посочи Росен Желязков. Постигнатият компромис между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се основава на договорената ротация от една страна, а от друга - на поетата отговорност.

Определи поведението на опозицията като дежа вю и посочи, че те са напуснали парламента преди обявяването на номинациите за шефове на комисии, като по този начин са изпуснали възможността да поемат част от тях.

"Имаме ясно споразумение за целите, а те са преодоляване на всичко, което представлява заплаха. Последните три-четири години в Европа и света се случи всичко онова, което може да се комбинира като геополитически и транснационални заплахи. Нашето споразумение има за цел да преведе България през тези турбулентни времена успешно"

Избраха председатели на парламентарните комисии

Председателят на парламента коментира, че никой в управлението не се опитва да подведе партньора и да взима предимство преди изборите. Посочи още, че лидерите на коалициите спорят често и разпалено, но накрая правят крачка назад, защото България има нужда от парламент.

Попитан дали войната в Украйна и външното влияние са факторите, крепящи управлението, Желязков отговори:

"И да, и не. Да, защото транснационалните заплахи и желанията за нов световен ред са все външни заплахи, в които България ако не е част от ЕС и НАТО, няма как сама да се изправи срещу тях. Не, защото войната в Украйна започна миналата година, когато имаше четворна коалиция в съвсем различен формат. Това не е причината, но това са предизвикателствата, на които трябва да отговорим".

Радев: Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна

Институциите трябва да гледат в една посока, коментира Росен Желязков по повод критиките на президента Радев към управлението.

"Всяка една непремерена дума ражда лавина и НС е един от най-нагледните примери. Мисля, че институционално не би трябвало да имаме коренни разминавания. Иначе това, което се говори за вътрешнополитическа употреба, би трябвало да бъде доста по-премерено".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С вдъхновяваща среща с олимпийската шампионка Стойка Кръстева бе закрит детският спортен лагер, организиран от НСА
С вдъхновяваща среща с олимпийската шампионка Стойка Кръстева бе закрит детският спортен лагер, организиран от НСА
Карлос Алкарас не даде шанс на Медведев и ще спори с Джокович за титлата на Уимбълдън
Карлос Алкарас не даде шанс на Медведев и ще спори с Джокович за титлата на Уимбълдън