НОВИНИ

Кирил Петков: Разделителната линия с президента е Украйна - ние не вярваме в мир, основан на завзети територии

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 14.07.2023
6814
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Разделителната линия между управляващите и президента е позицията на България по отношение на войната в Украйна. Това заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков в "Панорама".

"Ние например не вярваме в мир, основан на това една държава да завзема териториите на друга и да си стои там. Извън тази тема аз виждам, че акад. Денков протяга ръка институционално, не иска да има конфронтация. Така и така външната политика се движи от Министерския съвет, но би било добре двете институции да работят заедно, а не в конфронтация".

Петков посочи, че въпреки трудностите в управлението, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са отстъпили от принципите си и заедно са постигнали няколко основополагащи успеха.

Росен Желязков: Тази "некоалиция" има общи цели и постига необходимите съгласия

"Например закона за разследването на главния прокурор. Това беше една реформа, за която ние мечтаехме да се случи. Заедно с това, мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната е основна задача, не просто защото са добри заглавия, а защото очакваме българският бизнес да стане по-конкурентен, виждаме по-голяма интеграция", каза той.

Попитан как протичат преговорите с Бойко Борисов, който бе арестуван по време на неговото управление, Кирил Петков обясни, че става чрез слагане на принципите напред

"Например говоренето кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон. Това, което не искахме да случи, е да влизаме в шести избори. Да, наистина са страсти, да не е лесно и за двете страни, но до този момент успяваме да постигнем ключови неща, за които сме мечтали"

Избраха председатели на парламентарните комисии

Петков е доволен, че правителството действа в синхрон. Посочи, че бюджетът за 2023 г. не отстъпва от социалните политики, но същевременно отговаря на критериите за еврозоната. Следващата цел е да се направи закон, който да води до реално противодействие на корупцията.

"В законите не слагаме имената напред, а начин и система за подбор, който да бъде максимално прозрачен и да гарантира конкуренцията. Има една конкуренция, която трябва да работи заедно и да даде възможност дебатите да доведат по-добър резултат".

Зеленски посети България

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите, каза Кирил Петков.

"Зеленски е символ на една борба за своя народ, за своята свобода, за територията на собствената си държава срещу един много по-силен враг и той успява. Убеден съм, че сме от правилната страна на историята".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Ризова спечели златен медал на турнир по спортна стрелба в Сърбия
Таня Ризова спечели златен медал на турнир по спортна стрелба в Сърбия
С вдъхновяваща среща с олимпийската шампионка Стойка Кръстева бе закрит детският спортен лагер, организиран от НСА
С вдъхновяваща среща с олимпийската шампионка Стойка Кръстева бе закрит детският спортен лагер, организиран от НСА