НОВИНИ

Хиляди православни българи посрещнаха Великден под открито небе (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:51, 02.05.2021
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Хиляди православни българи посрещнаха Великден под открито небе и взеха частица от Благодатния огън. Екипите на "По света и у нас" също бяха край големите православни храмове и в големите български манастири с вярващите.

Най-вече с надеждата за здраве и единение. Впечатляващо беше, че за разлика от преди - на този празник хората чуха призива на духовниците да пазят себе си и другите. Дори когато се раздаваше частицата от Благодатния огън, вярващите изчакваха реда си.

За разлика от миналата година, когато заради пандемията църквите останаха полупразни, снощи пространствата около храмовете и манастирите се изпълниха с вярващи.

На Великден в Троянския манастир

Минути след полунощ огънят, пътувал от Йерусалим, вече беше светлина в ръцете на хиляди хора. Отнесоха го вкъщи заедно с надеждата.

"Господ казва: "Силата ни се в немощ проявява", припомни йеромонах Стефан от Троянски манастир.

Сили да минат и през най-трудното си пожелаха и дошлите в Троянския манастир. А всички краища на страната ги свързваше едно - повече от всеки друг път най-често казваната дума беше "здраве".

СОФИЯ

Сутринта храмовете отново бяха пълни. В празничното богослужение за Второто Възкресение в храма "Св. Неделя" отново прочетоха евангелските текстове за Възкресението. На 10 езика, така че да стигнат до всички.

"Ние сме човеци. Всеки един от нас е склонен да сгреши, склонен да се препъне в своя жизнен път, но Божествената любов ни учи, нас християните изповядващи в Името на Христос и днес изповядващи Възкресението, Божествената любов ни учи именно, че трябва да подхождаме към своя ближен с много любов и много внимание", каза йеромонах Стефан, Троянски манастир.

ПЛОВДИВ

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави пасхалното богослужение за Второ Възкресение в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив днес.

Камбанен звън възгласи отново Христовото Възкресение. На различни езици бяха прочетени пасажи от евангелието на Йоан. На всички миряни, дошли в храма, бяха раздавани червени яйца, малки икони и молитвеници.

В своето обръщение към вярващите пловдивският митрополит Николай заяви, че днес човечеството все по-трудно живее в мир, защото вечните евангелски ценности са изместени от егоизма и егоцентризма. Дядо Николай призова хората да не се отклоняват от пътя, завещан от Господ и светото евангелие.

"Да почувстваме с духовните си сетива, че Бог е с нас. А когато Бог е с нас никой и нищо не може да бъде против нас. Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе, Воистина Воскресе!", пожела Н.Впр. митрополит Николай.

РУСЕ

Стотици русенци посрещнаха заедно Възкресението Христово на открито. По традиция най-много хора се стекоха пред катедралния храм „Света Троица". Заради противоепидемичните мерки влизането в църквата не беше позволено, а служители на реда призоваваха да се спазва дистанция. Въпреки това излизането на митрополит Наум и свещениците от църквата малко преди полунощ предизвика струпване заради желанието на хората да си запалят свещите.

Пандемията и тази година остави отпечатъка си върху мислите и желанията на миряните на този светъл празник.

"Имахме леки притеснения, взели сме си маски ако има много хора, сега понеже няма, не сме си ги сложили. Ще се помоля за здравето на всички, по-бързо да преминава този труден период", сподели Павел Петров.

"Трябва като добри християни да почетем празника. Тази нощ ще се помоля за здравето на семейството, на децата си, на приятелите, роднините и на целия български народ и затова да бъдем единни", пожела си Захаринка Дочева.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой спечели надпреварата за възстановяване на Колизеума
Кой спечели надпреварата за възстановяване на Колизеума
1106 нарушения при полицейска акция в Пловдивско
1106 нарушения при полицейска акция в Пловдивско