НОВИНИ

Европейски мит: Искаше ли ЕС да забрани дюнерите?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:55, 10.05.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

7 години след като дюнерът беше застрашен от забрана в Европейския съюз, турският специалитет може да получи статут на защитена европейска храна, подобно на неаполитанската пица и испанския хамон. Молбата беше внесена от Анкара, като настояването е дюнерите, произвеждани в европейските държави, да отговорят на определени изисквания. Но как дюнерът успя да победи европейския мит за забраната му и да се превърне в една от най-консумираните храни в Европейския съюз?

Пристигнал в Европа през 30-те години на миналия век, достигнал масова популярност през 80-те, дюнерът вече влиза в класациите на най-консумираните храни в Европейския съюз. Само в Париж има над 550 заведения за турски кебап. В Германия, която е определяна като най-големия европейски производител на ориенталския специалитет, всеки ден се изяждат по 2 милиона дюнера.

Гастрономическото изкушение обаче беше застрашено от прогонване от Европа през 2017 година. Поне така твърдяха различни европейски медии. Журналистическите публикации бързо обиколиха заведенията за дюнери, сериозно разгневиха в социалните мрежи почитателите на дюнерите и не на шега притесниха европейски политици. Евродепутати предупредиха, че краят на производството на дюнери ще доведе до закриване на десетки хиляди работни места.

Истината беше, че европейските иниституции бяха взели на прицел не дюнера, а фосфатните добавки, които се използват в замразените меса. По предложение на Зелените и Социалдемократите, Европарламентът трябваше да реши дали да намали употребата им. Двете партии се позоваваха на научно изследване от 2012 г., което свързваше увеличаването на сърдечно-съдовите заболявания с високото ниво на фосфати в замразените месни продукти.

От години фосфатите се използват при производството на дюнери. Готвачите твърдят, че благодарение на фосфатните добавки месото не се разпада, готви се равномерно и дюнерът става сочен.

Кулинарен трик, който беше разгласен гръмко от всички почитатели на ориенталския сандвич. Толкова гръмко, че евродепутатите не одобриха намаляването на употребата на фосфатните добавки в замразените меса. Не достигнаха 3 гласа, за да влезе в сила ограничението.

Останаха обаче препоръките към европейските държави да следят за количеството на фосфати в храните и уверението на големите майстори на дюнери, че могат да ги приготвят и напълно здравословно.

"Използват се 3% фосфати в месото, но истината е, че хубав дюнер, може да се прави и без фосфати", заяви Хидир Качар, собственик на заведение за дюнери в Испания

Брюксел не е зачеркнал напълно темата. Продължават проучванията за вредите от фосфатите в замразените храни. Ако се потвърди, че те не са безопасни, в Европарламента отново ще има гласуване. Но не за забрана на дюнерите, а за начина, по който се замразява месото за кебапа.

Гледайте поредицата "Еврозаблуди" в обедните новини в събота и неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След наводнението: 10 домакинства от видинското село Делейна са поискали помощ
След наводнението: 10 домакинства от видинското село Делейна са поискали помощ
Над 4 метра сняг разчистват от зимата по най-красивото шосе в Румъния (ВИДЕО)
Над 4 метра сняг разчистват от зимата по най-красивото шосе в Румъния (ВИДЕО)