НОВИНИ

Ивайло Иванов: Дори и с контузия, можех повече

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:06, 01.05.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
ивайло иванов контузия можех повече
Слушай новината

Българският джудист Ивайло Иванов не скри разочарованието си от ранната загуба на Европейското първенство в София, след като отпадна още в първата си схватка на шампионата от румънеца Алекс Крет.

Иванов, за когото това беше дебют в категорията до 90 кг, страдаше от контузия преди първенството, но сподели, че тя не е причина за поражението му.

"Дори и с контузия, можех повече. Ядосан съм, защото не успях да покажа на българска земя, това което мога и да зарадвам всички тези хора. Това е, което най-много ме боли. Но продължавам напред, ще се възстановя и на световното първенство ще се реванширам", заяви двукратният европейски вицешампион в категория до 81 кг.

Ивайло разкри, че неговият личен треньор дори го е посъветвал да не се бори на този турнир, но в крайна сметка мотивацията от това да се състезава в България е надделяла във взимането на решението.

"Моят личен треньор Ганчо Дойков мислеше, че е по-добре да не се боря сега, но аз бях много мотивиран, все пак съм в България. Исках да мотивирам хората, които идват след мен, че въпреки всичко могат да излязат и да се борят. Идеята е никога да не се отказват! Можех и повече, но просто мозъка ми изигра лоша роля или психиката. Преди европейското тренирах много малко, а четири дни преди състезанието опитах да се боря, но пак се ударих. А желанието ми беше много голямо да участвам на българска земя. Никога не е имало такова състезание и не се знае дали пак ще има, заради изключително големите изисквания са ужасно много пари. Надявам се отново да има такова състезание и пак да бъда там – дали като треньор или сред публиката.", каза българският джудист.

27-годишният състезател допълни, че сега му предстои 2-3 месеца почивка, за да се възстанови.

"На 80 процента, ако тази връзка е скъсана, се възстановява. Но ако не успее, ще трябва по оперативен начин. Вероятно след 2-3 месеца ще съм готов отново за атака", прогнозира Ивайло Иванов.

Той коментира още и представянето на Янислав Герчев и Марк Христов, които осигуриха на страната ни сребърен и бронзов медал от домашното европейско първенство.

"Уникално геройство (на Янислав). Ние сваляме заедно от 6-8 години. Много са малко хора, които знаят какво му е коствало. Янислав сваля тези килограми от доста време, от 2005 година....На финала просто го видях, че беше мъртъв... А този съперник го е побеждавал два пъти, и то на полуфиналите на европейско първенство. И успя да издържи 10 минути "златна точка" ... само за България. А Марк Христов е един перспективен състезател, който върви много добре, много е мотивиран, много добре се бори. Единствено ме е яд, че не успя да победи азера Хейдаров на полуфиналите. Но пред него предстоят само победи и нищо друго!", заяви капитанът на националния ни отбор.

Накрая Ивайло коментира и победите на българските състезатели над призьори от големи първенства по време на европейското, включително и над олимпийски медалисти.

"Ние не сме слаби, особено последните 7-8 месеца имаме много добър отбор – казва Ивайло. - Французинът Ален Шмит, който е мениджър на националния отбор, знае много. Аз лично много съм доволен. Може би, ако беше дошъл преди шест години, аз щях да бъда олимпийски шампион. Той ми каза, че след две години ще бъда, но можеше да е втори път. Наистина човекът знае много и се нуждаехме от такъв специалист като него. Това е и голям късмет и затова всички са много мотивирани. А българската земя и българската публика много помагат, за тези победи. Мисля, че всичко ще върви все по-добре и по-добре. А Денислав Иванов не успя да продължи напред, защото може би той има същата контузия като моята. Когато единият крак не ти работи в джудото е много трудно. Но той показа хъс, млад е, завърна се след четири години, което е много трудно. Но ако продължава в същия дух и бъде мотивиран и иска да постигне това, за което мечтае, ще успее!", завърши Ивайло Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческа възстановка в Клисура по повод 146 години от Априлското въстание
Историческа възстановка в Клисура по повод 146 години от Априлското въстание
България отбеляза 146 години от Априлското въстание (Обобщение)
България отбеляза 146 години от Априлското въстание (Обобщение)