НОВИНИ

Как ще гласуват карантинираните

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:24, 01.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Близо 70 000 души са под карантина. За изборите в неделя в София, Варна, Русе и Благоевград ще бъдат разкрити около 80 секции за карантинирани. Срокът за назначаване на членове на тези комисии изтича днес. В Русе желаещи няма. В някои от избирателните райони в София също трудно намират кандидати за мобилните ковид секции.

В Русе под карантина са около 1900 души. Желаещите да гласуват с повдижвна секция са 80. С прозрачна кутия и в защитно облекло екипът ни посети Кристияна. Тя учи в Япония прибрала се преди дни. Заради задъжлителната каранитна се налага урната да отиде в дома й.

"Защото откакто имам правото да гласувам, не съм пропускала избори и защото това е отговорност на всеки един българин", споделя Кристиана Пантева.

Сформираните подвжни ковид секции в Русе са 3.

"При посещение при лицата, които са карантинирани, те ще ги извикват до вратата, до входа нажилището, където по обичайния начин", каза Милена Хинкова, председател на РИК – Русе.

От РИК Русе очакват партиите да предложат кандидати за мобилите ковид секции.

В София за седмица са карантинирани близо 15 000 души. Желаещите да гласуват в подвижна урна са близо 1300. За тях ще бъдат разкрити 51 секции.

"15 са другите подвижни секции за хората с увреждания + тези 51. Разбира се ще бъдат открити секции служебни в ковид отделенията и в болничните заведения", обясни Венера Милова - секретар на Столчината община.

В Александровска болница ще има една секция за ковид болни и три за лежащите в другите клиники.

"Те са включени в списъците. Ако здравословното им състояние позволява идват в секциите и се осъщестява изборния процес", допълни д-р Божидар Чукурланов - началник "Коорднация и сугурност", УМБАЛ "Алескандровска".

Всяка мобилна ковид секции в София ще трябва да посети между 40 и 50 адреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светият Синод: На архимандрит Дионисий е наложена забрана за извършване на богослужение
Светият Синод: На архимандрит Дионисий е наложена забрана за извършване на богослужение
Какви мерки взима МВР за сигурността в изборния ден?
Какви мерки взима МВР за сигурността в изборния ден?