НОВИНИ

Заклещени на МКС: Как ще се върнат на Земята астронавтите от мисията на "Боинг"?

НАСА трябва да реши в средата на август

проблемите старлайнър отлагат следващата пилотирана мисия наса мкс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:07, 12.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

НАСА трябва да реши в средата на август как ще се върнат на Земята астронавтите от мисията на "Боинг" Буч Уилмор и Суни Уилямс, съобщи АФП. Американската космическа агенция обяви, че двамата астронавти, намиращи се на борда на Международната космическа станция, може да удължат престоя си в Космоса с няколко месеца и дори да бъдат върнати на Земята с капсула на "Спейс Екс".

Буч Уилмор и Сунита Уилямс идват от американския флот. И двамата са тестови пилоти и всеки вече е бил на космическата станция два пъти.

Бъч Уилмор, командир на полета, е натрупал 178 дни в Космоса преди полета с капсулата на "Боинг" "Старлайнър". Дните на Сунита Уилямс са 322.

Страхотно е да се върна тук, коментира роденият в Тенеси Уилмор след скачването между "Старлайнър" и МКС. Прекарваме си страхотно, каза Уилямс в началото на юли по време на пресконференция от Космоса. И двамата пилоти активно са участвали в разработката на капсулата.

Обичайната продължителност на мисия на астронавт до Международната космическа станция е шест месеца. Няколко души са оставали една година. Станцията е постоянно обитавана от почти четвърт век.

Мисия от около осем месеца - очакваната продължителност за Уилмор и Уилямс, ако се върнат на Земята със "Спейс Екс", не би била по-дълга от нормалното. Но семействата им със сигурност са очаквали да ги видят много по-рано.

61-годишният Буч Уилмор е женен и има две дъщери. Избран е за астронавт през 2000 г. Той има четири излизания в открития Космос по време на кариерата си. За първи път е посетил МКС за кратко през 2009 г. Преди скачването на "Старлайнър" с космическата станция е преминал на ръчно пилотиране на капсулата. 58-годишната Сунита Уилямс е извършила не по-малко от седем излизания в открития Космос. Тя обича да ремонтира коли и самолети със съпруга си и е първата, завършила триатлон в Космоса със специален уред за симулиране на плуване.

Двамата астронавти помагат на останалите седем души на борда на Международната космическа станция, докато чакат да се върнат на Земята.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаутаро Мартинес ще продължи да бележи за Интер още дълго време
Лаутаро Мартинес ще продължи да бележи за Интер още дълго време
Черно море се съвзе след обрат срещу Ботев Враца
Черно море се съвзе след обрат срещу Ботев Враца