НОВИНИ

Отпечатъка, който Олимпийските игри в Париж оставиха в умовете и сърцата на човечеството

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
22:33, 12.08.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Спортът за един по-разумен свят. На фона на конфликтите и екстремните прояви на климата по света закриването на Летните олимпийски игри в Париж показа как нациите могат да живеят в разбирателство.

"Стад дьо Франс" в Париж се оказа тесен за грандиозното послание и то полетя отвъд океана. За отпечатъка, който Олимпийските игри оставят в умовете и сърцата на човечеството.

Осезаема. Не като понятие, а като нещо живо. Същество, което обединява, вдъхновява и оставя чувство за принадлежност към една висша кауза, въплътила стремежа към по-съвършено човечество.

Парижката Олимпиада наистина оживя на "Стад дьо Франс". Тя събра атлети, официални лица, музиканти и публика в общ спектакъл.

"Ние знаем, че Олимпийските игри не могат да създадат мир. Но Олимпийските игри могат да създадат културата на мира, която да вдъхнови света", заяви Томас Бах, президент на МОК.

Един стадион фокусира вниманието на всички страни, обедини всички нации, превърна се в съзвездие, преоткри олимпийската идея и символите ѝ, преобрази се в сцена за класическа, рок и поп музика и постигна невъзможното - осигури директен коридор на Том Круз за предаване на олимпийския флаг от френската столица към следващия град домакин на Летните олимпийски игри - Лос Анджелис, където Ред Хот Чили Пепърс, Били Айлиш, Снуп Дог и Доктор Дре подгряха подобаващо.

Париж изпрати своето финално послание към света, обляно в светлина: Хората могат да постигнат много, ако действат заедно, но и ако приемат, че всеки е различен и има свободата да покаже на какво е способен. На фона на "My way" "Стад дьо Франс" изригна в прощални фойерверки.

На публиката не ѝ остана емоция, през която да не е преминала. След този катарзис хората от трибуните излизаха притихнали, спокойни, усмихнати.

"Беше нещо много, много специално. Много величествено. Мисля, че беше като признание за мира по цял свят. Ние искаме духът на мира да ни обедини", сподели Елизабет Фотъргил, Великобритания.

"Това е Франция, която обичаме. Това не е Франция на крайностите и сблъсъците. И тази ода на мира в посланието на президента на МОК беше нещо много хубаво. Надявам се, че световните лидери ще ни послушат - че искаме мир", коментира Ясин Уафи.

Същата надежда за превръщане на мечтата в реалност сподели и френският президент Макрон в днешния ден за размисъл след закриването на Олимпийските игри.

"Две седмици живяхме в страна, където сякаш се дишаше по-леко. Всъщност животът е онова, което преживяхме през последните седмици. Това е истинският живот. Благодарение на всички вас. И това трябва да продължи. Това е истинският живот и това, смятам че мога да го заявя, е истинското лице на Франция", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хулиан Алварес засили нападателната мощ на Атлетико Мадрид
Хулиан Алварес засили нападателната мощ на Атлетико Мадрид
Николай Митов: Далеч сме от истината
Николай Митов: Далеч сме от истината