НОВИНИ

Календар с котета събира средства за деца с онкохематологични заболявания

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:40, 28.09.2021
6138
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Благотворителен календар събира средства за сдружението "Деца с онкохематологични заболявания". Моделите в календара са подбрани специално, за да усмихнат и децата, и техните родители, което не е трудно, защото са съвсем малки пухкави котета.

Първо в сърцето - там се родила идеята за благотворителния календар. А сърцето на фотографа Светла Първанова е свързано завинаги с детското онкохематологично отделение в ИСУЛ. Преди години синът ѝ там преборил диагнозата.

"Когато човек мине през това отделение, сърцето му остава там и иска да даде частица от себе си", разказва тя.

Така дошли и календарите за идната година - колкото типични, толкова и нестандартни. Моделите са любимите на децата пухкави котета, които ще влязат в много домове и ще свържат и други хора с каузата.

"Дали са добри модели? Много трудни модели са даже, бих казала. Много по-трудни от някои палави дечица. Много са фотогенични", казва Светла Първанова.

Котетата вече предизвикват голям интерес към календара, който се продава в подкрепа на проектите на Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания", което има център в ИСУЛ. Един от най-важните проекти е болнично училище.

"Заплащаме и осигуряваме по един педагог в клиниките в София и Пловдив, който работи с децата, финансираме строго определени изследвания, които е необходимо да бъдат извършени в чужбина и които не биха могли да бъдат извършени тук", обясни Симона Караиванова, член на УС на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

"На страницата на сдружението на децата с онкохематологични заболявания ще има предоставена информация със сайта, от който могат да закупят календар", допълва фотографът.

Цената на календара е символична - 10 лева. Неговата стойност обаче се измерва с детски усмивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захлаждането продължава и утре
Захлаждането продължава и утре
Няма кой да кара училищните автобуси в Бяла
Няма кой да кара училищните автобуси в Бяла