НОВИНИ

Калоян Атанасов и Августин Спасов са на финал на „Дан Колов-Никола Петров“

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Борба
20:41, 07.03.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Калоян Атанасов достигна до първия си финал на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров". В столичната "Асикс Арена" европейският шампион за кадети от 2022 година постигна убедителна победа над македонеца Марко Андонов - с 10:0 и така в утрешния ден ще спори за титлата в категория до 70 кг на класическия стил срещу украинеца Иван Кусак.

При 63-килограмовите страната ни също има своя финалист в лицето на Августин Спасов, който в изцяло български двубой се наложи в полуфиналите над Гриша Назарян с 6:2 и на финала ще излезе срещу казахстанеца Диас Аскербай.

Останалите български борци загубиха полуфиналните си срещи и ще спорят за бронзовите отличия, като в категория до 72 кг олимпийският шампион Мохамадреза Гераи от Иран не срещна проблеми срещу Дейвид Димитров и го надви с 11:0, докато в другия полуфинал казахстанецът Адилхан Сатаев победи Иво Илиев с 15:7.

При 82-килограмовите друг иранец - Махамад Нагаши - елиминира на крачка от финала българинът Росиан Дермански с 9:6 и ще излезе за златото срещу състезаващия се за Франция грузинец Владимери Карчаидзе.

В свободния стил по-рано днес титлата в категория до 79 кг заслужи българинът, докато при 61-килограмовите златото ще си оспорват Стеван Мичич от Сърбия и Ярослав Хурски от Украйна.

Финалите схватки в "Асикс Арена" са на 8 март (петък) от 18:00 часа.

В сутрешния сеанс от 10:30 часа започва надпреварата в останалите категории, както и репешажите. Полуфиналните срещи са от 17:00 часа.

Иначе днес турнирът "Дан Колов-Никола Петров" официално беше открит от зам.-министъра на спорта проф. Даниела Дашева и президента на федерацията Христо Маринов.

В същото време на специална церемония бяха наградени селекционерът на националния отбор по класическа борба Братан Ценов, който навършва 60 години, както и дългогодишният международен съдия Генчо Зарев, който през тази година празнува 90-годишен юбилей. Призът на Зарев прие неговият син Недко, който също е арбитър.

Схватките в настоящото издание на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров" ще продължат до неделя, като за отличията ще спорят близо 200 състезатели от 23 държави, а България е представена от 53 борци.

Днешните срещи бяха изгледани от шампиони и медалисти от близкото минало, сред които Георги Мърков, Александър Томов, Георги Янчев, Мариан Недков, Гюро Гюров, Иван Цочев, Симеон Щерев, Михо Дуков, Иван Янков, Ангел Тодоров, Нено Ненчев, Армен Назарян, Иво Ангелов, Огнян Николов и други.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът преживява най-топлата зима, откакто се води статистика
Светът преживява най-топлата зима, откакто се води статистика
Болницата в Ловеч е пред затваряне
Болницата в Ловеч е пред затваряне