НОВИНИ

КНСБ подкрепя социалните протести. Искат минимална заплата – 800 лeва

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 16.07.2020
11107
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
кнсб подкрепя социалните протести искат минимална заплата ndash 800 лeва
Снимка: Архив/БГНЕС

КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв, като според синдиката това са напълно постижими цели.

Това се посочва в позиция на Изпълнителния комитет на КНСБ във връзка с обществено-политическата ситуация в страната.

В основата на гражданското недоволство от синдиката откриват наслагвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили допълнително заради кризата, породена от COVID-19.

В позицията на КНСБ се посочва, че гневът на хората, а и очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива на доходи не се оправдават.

"Те искат достоен живот и сигурно бъдеще в своята родина, а не в чужбина. Независимо от двуцифрените ръстове на работните заплати, които постигнахме през последните години, фактите и числата говорят, че доходите в България остават най-ниски в ЕС", отбелязват от синдикалната организация.

От КНСБ посочват, че неравенствата в доходите се задълбочават и дават пример: През 2000 г. най-богатите са притежавали 3 млрд. лв., а сега разполагат вече с 23,2 млрд. лв. от общия доход в икономиката ни.

"Конфедерацията винаги е заставала и ще застава зад всеки стремеж и борба за достоен труд, по-високи доходи и работни заплати. Подкрепяме всеки, който протестира за това. Подкрепяме справедливото социално недоволство, всички усилия за по-добър живот и европейско развитие на страната", заявяват от синдиката.

От КНСБ посочват, че данъчната ни система продължава да е изключително несправедлива. Плоският данък е задълбочил неравенствата и от "стимул" се е превърнал в спирачка на пазарната конкуренция и растежа. Според тях това допълнително е натоварило и без това бедния български гражданин.

"Независимо какъв ще бъде изходът от настоящата политическа и институционална криза, очертаните проблеми и приоритети следва да бъдат в дневния ред и управленската визия на всяко българско правителство - сега и в следващите години", заключават от синдиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 74 години от рождението на Паша Христова
Навършват се 74 години от рождението на Паша Христова
Доминик Тийм спечели демонстративния турнир в Берлин
Доминик Тийм спечели демонстративния турнир в Берлин