НОВИНИ

Кокаинът от кухненския шкaф

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:03, 13.06.2020
5931
Чете се за: 04:40 мин.
След новините

320 килограма кокаин бяха намерени в кухненски шкаф в Студентски град почти случайно. Нищо в този случай не следва обичайните схеми. Дори експертите го намират за странен, но са единодушни, че предстои разчистване на сметки.


Странното поведение на млад мъж, спрял лъскавия си мерцедес на паркинг в студентски град привлича вниманието на патрулиращи полицаи. Силно смутен от въпросите им, мъжът признава, че има 40 килограма кокаин в багажника. Сам по себе си голям удар. Кой да предположи какво ще последва.

27.05.2020 г.
Депо с 320 кг кокаин откриха в Студентски град в София. По информация на БНТ депото е в апартамента на задържания на 24 май мъж с 40 кг кокаин в автомобила му.

Находката е изумителна. Гардеробът в спалнята се оказал малък за всичките пакети, та се наложило кухненския шкаф да поеме част от дрогата. Гардероб и шкаф в апартамент под наем в Студентски град. Никакви тайници, никакви труднодостъпни места или сейфове или поне охранявана сграда.

Снимка: БГНЕС

А вероятно става дума за разпределително депо, като се има предвид маркираните пакети - Асо спатия, знака на Богати и известен бар в Ибиза. Но пак остава трудносмилаемият факт за 80 милиона хей така, в пдч кухненско шкафче за тенджери, поверени на мъж, който се държи като неопитно муле.

Емануил Йорданов- бивш министър на вътрешните работи: Струва ми се, че задържаното лице е на най-ниското ниво на йерархията... Изглежда като обикновен човек, няма нищо особено. Дори има дилъри, при които външният вид е такъв, че в общия случай не би предположил, че точно този човек се занимава с разпространение на наркотици.

Проф. Николай Радулов - бивш секретар на МВР, преподавател по международна и национална сигурност: Самият извършител не изглежда толкова съмнително, не изглежда като, както се опитаха да ни го обяснят - той е една дребна риба, която е муле. Значи няма такива мулета, които да отговарят за около повече от четвърт тон... Това, което прави впечатление е изключителното спокойствие, с което това момче е действало.

Емануил Йорданов: Може би на него му е било обещано някакво прекомерно спокойствие, което за негово съжаление не се е осъществило.

Проф. Николай Радулов: Че му е било гарантирано защита - че никой няма да го пипне този наркотик, че никой няма да проверява... Нормално е при трансферите, особено международните, наркотикът да се претоварва на едно, две, три места от гледна точка на конспирацията, но като че ли ние не сме имали такъв случай, такова количество да се намери толкова нагло сортирано, оставено в жилище, в което по начало знаете Студентски град е под подозрение непрекъснато.

Младият мъж, който до този момент е с чисто досие, остана в ареста, вероятно ще получи сериозна присъда. Други разкрития по веригата до студентски град са малко вероятни.

Емануил Йорданов: Човекът, който е задържал наркотиците е задържам. Много трудно е да се предположи,у че той ще разкрие нещо за хората, които стоят над него и при това положение, след всичкия вдигнат шум не мисля, че можем да очакваме нещо повече от това.

Но в престъпния свят е почти невъзможно някой да прости загубата на толкова милиони. Разстрелът на Поли Пантев преди години беше ясен знак за разчистване на сметки след изчезването на стотици килограма кокаин при транспортирането им през България. Говори се за 600 кг кокаин, собственост на колумбийската мафия, чиято дълга ръка застигнала Пантев. И сега всички се ослушват от къде ще удари гръм.

Проф. Николай Радулов - Аз очаквам, че това ще има трагични продължения, защото в този свят, света на производството и разпространението на наркотици никой не смята да прощава такива издънки.

Откритият кокаин в Студентски град не е единичен случай, а е част от поредица. За малко повече от година задържаният у нас кокаин надвишава значително количеството от 1 тон, а стойността му надминава 600 милиона евро.

На 9 април миналата година 170 килограма кокаин изплуваха от морето край Шабла. Шестте пакета бяха увити в непромокаема материя.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Наряд на гранична полиция установява в морето, недалеч от брега, няколко сака. Те са били увити с въжета, със спасителни жилетки на тях.

На 16 април 2019 г. още един сак с кокаин изплува край Калиакра. В него имаше 16 пакета - всеки с тегло над килограм. Кокаинът в Черно море бе от една пратка с произход Южна Америка.

Снимка: БГНЕС

На 17 август 2019 г. голямо количество кокаин беше открито в склад в Бургас в кашони с банани. Установени бяха 80 кг дрога на стойност над 5 милиона лева.

Старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас: Всеки един пакет е с тегло два килограма и половина. Разположен е така, че на повърхността при отваряне и отстрани, където са дръжките, има отвори, на пръв поглед да се виждат плодовете.

Георги Чинев - окръжен прокурор на Бургас: По цени на дребно грамът на този вид високорисково наркотично вещество възлиза на близо 70 евро, а на едро на килограм цената е около 80 000 лева.

На 2 февруари тази година над 500 килограма кокаин бяха открити в кашони с лимони и ананаси на борсата в "Слатина". Един от обвиняемите за пратката е бивш шеф на Столичната митница. В личния автомобил на Красимир Керемедчийски е намерен един празен кашон.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Вече е ясно, че самият наркотик е импрегниран в самите кашони, а не в плодовете... Кашоните са близо 7000 на брой. Задържаните за откритите над 500 кг кокаин остават в ареста.

Костадин Костадинов, адвокат на Красимир Керемдчийски: Няма доказателства за наличие на каквато и да е организирана престъпна група. Няма даже и оперативна информация.

Факт. Най-често ръката на закона достига дребните риби - улични дилъри с по няколко дози.

Проф. Николай Радулов: Характерното за последните 10 години е че когато се появи индивидуален играч него полицията много бързо го залавя. Моето предположение е, че организираните групи, които са си поделили София на райони, не търпят т. нар. шанаджии и веднага ги предават на полицията. Между другото в тези групи обикновено има по някой осведомител на полицията. Невинаги са коректни и казват истината, но когато става дума да се ударят хора извън тяхната мрежа го правят.

320 килограма кокаин, обаче, не се вписва в схемата на индивидуалните играчи. Връзката с блокирания транспорт по време на ковид епидемията, макар и логична, е по-скоро случайност. Каналите за трафик на дрога трудно биха се прекроили от това.

Снимка: БГНЕС

Емануил Йорданов : Не мисля, че за хората, които се занимават с криминална дейност една карантина не би била някакъв особен проблем.

Проф. Николай Радулов: Моята информация, цените на наркотика не са мръднали, но затова, че разпространителите снабдяваха хората по домовете, тези, които са им клиенти, си взимаха отделно за услугата, защото това е услуга - да ти го донесат до дома. Разбира се най-вероятно общия обем на печалбата е останал същия.

Емануил Йорданов: По принцип за Европа наркотиците идват от основно от Южна Америка и от близката част на Азия. Във времето няма някакви съществени промени при тези маршрути. Просто тогава, когато контролът е по-засилен, се заобикаля една или друга страна.

Освен дозите, големи количества дрога също не се трупат на едно място. Но не и в нашия случай. Което е трудно обяснимо, предвид че хората по високите етажи често са високо образовани за разлика от босовете от 90-те, които се движеха с кордони от автомобили и много охранители.

Проф. Николай Радулов: Този бизнес е като всеки друг бизнес - изисква подготовка и знания в областта на бизнеса на управленията. Сега не се знаят, стараят се да са в сянка, ако групата е прекалено голяма и има нужда от лице, те изкарват някой друг на преден план. Но това са хора, които са завършили елитни учебни заведения обикновено със специалност мениджмънт.

9 дена след разкритото депо в Студентски град, беше задържан и съучастник в Долни Богров с 12 килограма кокаин. Възрастен мъж, с ампутиран крак и чисто съдебно минало. И той като задържания в студентски град - не ще да е прост дилър, не ще да е високо в йерархията. Издава го намерена протеза и тетрадка, в която описва прието и издадено количество дрога. Кой е доверил на двамата такова огромно количество дрога, без охрана? Защо са маркирани с различни знаци? Или все пак COVID-блокадата стана причина да се натрупа толкова голямо количество на едно място? Експертите отказват да боравят дори с предположения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка с 1.4 промила алкохол вози двете си деца, задържаха я
Майка с 1.4 промила алкохол вози двете си деца, задържаха я
Нова наредба за единиците: Ще стане ли килограмът по-лек и сантиметърът - по-къс?
Нова наредба за единиците: Ще стане ли килограмът по-лек и сантиметърът - по-къс?