НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Българка, работила за НАСА и SpaceX

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:33, 13.06.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Още

Днес ракета-носител "Фалкон-9" изстреля деветата поред партида от 58 микроспътника, които ще изследват повърхността на земята от орбита. Българката Маргарита Маринова, която е работила за американската космическа агенция и за компанията на милиардера Илън Мъск разказа пред БНТ за проектите на "Space X" и за интересите си към изучаването на Марс.

Изследователка, която гледа към Марс и мечтателка, която разработва ракети. Доктор Маргарита Маринова преди години става старши авиационен инженер в SpaceX в марсианската програма на компанията.

БНТ: Как така една българка може да успее да работи за НАСА и за SpaceX?

Маргарита Маринова: Българите всичко могат, така че за мен не е толкова чудно, че е станало, винаги като работиш усилено и като имаш нещо наум, според мен винаги можеш да го направиш.

Маргарита завършва аеронавтика и планетарни науки в Калифорнийския и Масачузетския технологични институти. Специализира ракети на течно гориво. Преди 10 години започва работа за НАСА.

Маргарита Маринова: В НАСА работих по изучаването на Марс, ние изучавахме всъщност най-екстремните места на земята, пустините - горещите, студените и по този начин като научавахме за тях, а те са подобни на Марс, изучавахме и на Марс какво е. Бях 4 пъти на Антарктида, всъщност снимката зад мен е от Антарктида като бях последния път.

Докато работи за НАСА, Маргарита участва в съвместен проект със SpaceX и получава покана да остане в компанията на Мъск. Има важен принос при подготовката на различни ракети.

Маргарита Маринова: Последните 3 години работих на Starship, това е новата ракета на SpaceX, SpaceX в момента я проектира, и с тази ракета тя е специално направена да изпрати хора до Марс, но също за използване около земята и на луната.

Преди дни Маргарита наблюдава с особен интерес историческия полет на НАСА и SpaceX.

Маргарита Маринова: Много вълнуващо е, особено като си работил там, и като знаеш всичките тестове, които трябваше да станат за тази капсула, според мен даже като работиш там е още по-емоционално, като знаеш колко много работа е било, и колко трудности е имало, и аз много се надявам, че с тази мисия на Crew Dragon ще стане още по-лесно за хората да ходят в Космоса. Надявам се някой ден да отида на ваканция в космоса.

Маргарита Маринова напуска България когато е 10-годишна. И от малка е увлечена от Космоса.

Маргарита Маринова: Майка ми и баща ми ми разказваха как са се запознали с Юрий Гагарин, той като е минавал през България и тогава ми беше много интересно какво е това да си космонавт.

БНТ: Какво бихте казали на младите хора, които мечтаят за Космоса?

Маргарита Маринова: Хубава мечта е според мен, много ми харесва кариерата, всеки ден ми е толкова интересно и има нещо ново. Космосът е толкова интересен, има толкова много неща.
Няма граници за науката. Винаги гледам към звездите и винаги си мисля за това.

И днес мечтите ѝ са някъде в Космоса. Старши авиационен инженер, който очаква да изживее следващото си приключение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова наредба за единиците: Ще стане ли килограмът по-лек и сантиметърът - по-къс?
Нова наредба за единиците: Ще стане ли килограмът по-лек и сантиметърът - по-къс?
Най-много заразени с COVID-19 за денонощие от началото на епидемията
Най-много заразени с COVID-19 за денонощие от началото на епидемията