НОВИНИ

Колко и за какво харчим: Ръст на кредитите през последните месеци, отчитат финансови експерти

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 27.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Финансови експерти отчитат ръст на кредитите през последните месеци. Най-търсени са ипотечните кредити: увеличението им на годишна основа към октомври е 19%.

Обемът на ипотечните кредити продължава да се увеличава и вече надхвърля 19 милиарда лева.

“На първо място много ниските лихви, които в момента са на лице у нас. Даже бих казал парадоксално ниските лихви, особено по отношение на ипотечното кредитиране, ние сме в момента в сравнение с останалите европейски страни на едно от първите места по най-ниски лихви по ипотечните кредити”, обясни д-р Пламен Джапаров, Катедра “Финанси”, ИУ-Варна.

Голямата конкуренция между банките също стимулира кредитирането, казват финансистите. Потребителите могат да изберат най-изгодните за тях условия. А българите не са песимисти за финансовото си състояние.

- За жилище ползвам.

БНТ: Ползвате ли кредити и за какво?

- Не, засега нямам кредити.

- Ползвам, да! Най-често за автомобил, за жилище, потребителски не ползвам.

Най-често се теглят кредити за покупка или ремонт на жилище, или за друга голяма покупка.

“Повечето проучвания сочат, че по-често потребителски кредити се теглят за ремонт на жилището, за покупка на техника или автомобил. Все по-често се теглят и кредити във връзка с финансиране на образованието. 13% от българите теглят бързи кредити с идеята да финансират различни семейни тържества, от типа на абитуриентски балове, кръщенета”, каза още д-р Пламен Джапаров.

Банковите институции проверяват платежоспособността на кредитополучателите, но експертите съветват и хората да преценят сами възможностите си преди да теглят кредит.

“Има златни правила по отношението на това каква част от доходите ни трябва да остава свободна, след като покрием кредита. От порядъка на 60-70 % трябва да е. Нивото на така наречените “лоши кредити” или просрочени е рекордно ниско, но ако се сравняваме с другите страни в Европа, не е толкова ниско, ние сме в топ 5 по високо равнище на лоши кредити”, поясни д-р Пламен Джапаров.

При тегленето на кредити манталитетът на българите също оказва влияние, казват финансистите. Младите често прибягват до кредит, за да финансират екскурзии в чужбина, например, а тези в по-зряла възраст – за по-сериозни покупки.

Репортаж: Деян Михайлов, Георги Христов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Левски има шансове срещу Монца
Николай Желязков: Левски има шансове срещу Монца
Какви ще са приходите и разходите на общините през 2024 година?
Какви ще са приходите и разходите на общините през 2024 година?