НОВИНИ

Девети ден недоволство в Сърбия: Опозицията ще бойкотира нов частичен вот

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:54, 27.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Мобилизацията на протестиращите в Сърбия не отслабва вече девети ден. Искането е за анулиране на изборните резултати от 17 декември, които отредиха победа на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Опозицията обяви, че ще бойкотира новия частичен вот, насрочен за 30 декември. Международни наблюдатели съобщиха за нередности, а Русия обвини Запада в опит за дестабилизация на балканската страна.

Хиляди сърби за поредна вечер се събират пред сградата на Централната избирателна комисия. Ако няма промяна, блокадите ще обхванат цялата страна, обяви студентското движение "Борба".

Никола Желич, протестиращ: "Наш дълг е да не се отказваме. Иначе никога няма да се отървем от това правителство или някой, който си мисли, че може да дойде на власт и да краде избори."

Сръбската опозиция обяви, че ще блокира новия вот, насрочен за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в страната с аргумента, че това не е достатъчно, за да приеме резултатите от парламентарните избори от 17 декември. Опозицията смята, че победата ѝ е открадната в Белград и сигнализира, че сръбски избиратели от съседна Босна и Херцеговина са получили разрешение да гласуват незаконно в столицата. Сърбите в чужбина имат право да участват в парламентарни, но не и в местни избори. Това важи дори за гражданите на Босна и Херцеговина, които са с двойно гражданство.

"Ще продължи един ден, три дни, 30 или 300, но няма да признаем тази измама, изборната воля на гражданите на Белград трябва да бъде защитена", каза Владимир Обрадович, кандидат на опозицията в Белград.

Продължава гладната стачка на шестима представители на опозицията. Здравето на Мариника Тепич е влошено и тя е на системи, но отказва да прекрати протеста си. Единствено мисълта за собствените й деца я кара да избухне в сълзи.

"Липсват ми децата, семейството... Онзи ден за мен беше Коледа, но продължавам да казвам на децата, че един ден няма да се срамуват", каза Мариника Тепич, лидер на опозицията.

снимки: БТА

Международни наблюдатели, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Европейският парламент, съобщиха за нередности, купуване на гласове и фиктивни бюлетини в урните, както и че партията на президента Вучич е била облагодетелствана с помощта на пристрастни медии. Вучич отрича обвиненията, а според Русия Западът се опитва да дестабилизира Сърбия заради отказа ѝ да наложи санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България запази шансове за медал от световното първенство по ускорен шахмат
България запази шансове за медал от световното първенство по ускорен шахмат
Антоан Гризман: На 100% Атлетико Мадрид е последният ми отбор в Европа, после ще играя в МЛС
Антоан Гризман: На 100% Атлетико Мадрид е последният ми отбор в Европа, после ще играя в МЛС