НОВИНИ

Какви ще са приходите и разходите на общините през 2024 година?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:37, 27.12.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Повишаването на минималната работна заплата ще се отрази при формирането на разходната част на бюджетите на общините. В същото време не се очертава повишаване на собствените приходи. Общините обаче разчитат на националната инвестиционна програма, чрез която да реализират проекти, за които иначе не биха намерили средства.

Общинските кметове очакват по-спокойно финансовата година в сравнение с 2023-та – тогава с повече от половин година закъсня приемането на държавния бюджет. Единствено в столицата бюджетът за 2024 г. още не е във фокуса на работата на Общинския съвет. Той дори не може да заработи реално, защото общинските съветници продължават да не се разбират и не само че не могат да изберат председател, но поставя в риск и разплащането и кандидатстването по европроекти.

"За ВиК проектите, не искаме да губим безвъзмездна финансова помощ. Не искаме да се застрашава следващия етап от 200 млн. Така, че това са ни големите приоритети. Има и един дълъг списък от други неща, които не могат да станат без Общински съвет. Но вижте, няма да свърши светът, ние ще продължаваме да работим с миналогодишния бюджет, с всички ограничения с това", заяви Васил Терзиев, кмет на София.

снимки: БТА/Архив

В по-малките общини не прогнозират сериозен ръст в бюджета от собствени приходи. Имат притеснения, свързани с повишаването на минималната работни заплата, но разчитат да компенсират с проекти по националната инвестиционна програма.

"Всяка една община в Русенска област е подготвила проекти за 5, 7, 10 милиона. Такива общини като нашата да извадят на годишна база е невъзможно", обясни Димитър Славов – кмет на Община Бяла.

В община Бяла, Русенско, са кандидатствали със 7 проекта. Средствата, които ще спестим, ако защитим и реализираме тези проекти, ще отидат за капиталови разходи, за неща, които досега сме отлагали, казва още кметът Димитър Славов:

"Средствата, които успяваме от нашите приходи да заделим за спорт, култура, социални дейности, те ще бъдат подобни на миналата година с една лека промяна, ще създадем за пръв път фонд за инвитро процедури."

Като приоритети за 2024 година си поставят откриването на емблемата на града: реставрираният мост на майстор Кольо Фичето, на новият посетителски център, обезопасяване на коритото на река Янтра, ремонта на централния площад.

В община Горна Оряховица очакват рамката на бюджета за 2024 г. да нарасне с близо 30%.

"Бюджетът на Горна Оряховица за първи път ще стигне почти 100 милиона, може и да ги надмине. Тъй като към настоящия момент мога да заявя, че ние стигнахме максимума и ще получим 30 милиона от Министерството на финансите за инфраструктура. Основните пътни артерии, входно-изходни артерии и за първи път ще планираме и ще включим два промишлени пътя. В населените места също ще има нови шосета – пет пътя ще бъдат проектирани и ще бъдат направени от тези 30 милиона и ще бъдат около 8 милиона за тях", каза Николай Рашков – кмет на Община Горна Оряховица

Държавният бюджет за следващата година сега беше приет навреме и няма да затрудни работата на местната власт. В него са заложени и 1 милиард лева за реализирането на близо 1600 проекта за всички общини в страната. Очаква се списъкът да бъде допълнен през март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко и за какво харчим: Ръст на кредитите през последните месеци, отчитат финансови експерти
Колко и за какво харчим: Ръст на кредитите през последните месеци, отчитат финансови експерти
Весела Лечева пред БНТ: Процесът по изграждането на стадион "Българска армия" е необратим
Весела Лечева пред БНТ: Процесът по изграждането на стадион "Българска армия" е необратим