НОВИНИ

20 години от атентата в Кербала: Почит към загиналите военнослужещи в база "Индия"

Възпоменателни церемонии се проведоха в Русе и Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 27.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

С военни почести и възпоменателни церемонии в Русе и Карлово днес беше отбелязана 20-годишнината от атентата в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи. Терористичният акт срещу база "Индия" тогава отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други 27 български бойци бяха тежко ранени, а базата понесе сериозни щети.

На 27 декември 2003 година камион-цистерна, превърнат в терористична бомба, пробива загражденията на база "Индия" в Кербала и се взривява. Ударната вълна е толкова силна и гореща, че се превръща в смъртоносна разрушителна стихия. Пострадалите са десетки. А сред жертвите е и офицерски кандидат Антон Петров. Днес в Русе неговото семейство, другарите му от мисията и командването на силите за специални операции отново сведоха глави в знак на признателност.

"Като се обърна, като че ли беше вчера. Болката е същата... Няма да забравя един негов колега, когато се върнаха от Ирак, дойдохме тук на гроба и той каза на Петя: "Ти загуби един брат, спечели още 20 братя". Да, те наистина през годините го доказаха, че са мои синове и нейни братя", каза Иванка Петрова, майка на офицерски кандидат Антон Петров.

"Нека всички знаят и помнят, че тези наши другари загинаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да изпълни – дългът да служат на отечеството си, на Българската армия", заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

България участва със свои военни контингенти в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 2003 до 2008 година. За това време даваме 13 жертви, които днес бяха почетени с военен ритуал и панихида в Карлово. А пред паметника - символ на борбата със световния тероризъм, бяха поднесени венци и цветя.

"Те са героите от най-новата ни военна история. И техните имена ще останат завинаги в нас. Изразявам признателност и към тези пострадали в тази трагедия понесли стоически получените травми", заяви адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.

"Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приносът им към международния мир и сигурност и се покланяме дълбоко към героизма и саможертвата и жертвите, които дадохме в тези операции", заяви Тодор Тагарев – министър на отбраната.

снимки: БТА

Български военнослужещи и в момента участват в мироопазваща мисия в Ирак.

Репортаж: Д. Димитров, Ан. Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните националки на България до 16 г. започнаха Балканиадата с успех
Баскетболните националки на България до 16 г. започнаха Балканиадата с успех
Почина Жак Делор - "бащата" на еврото и водеща фигура в изграждането на Европа
Почина Жак Делор - "бащата" на еврото и водеща фигура в изграждането на Европа