НОВИНИ

Кукерски празник огласи Костенец

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:57, 01.03.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

Кукерски празник на Сирни заговезни в Костенец. Хората в града очакват с нетърпение тази традиция, която обединява малки и големи, а над 500 участници гониха злото през целия ден.

Звънците на кукери и сурвакари огласиха Костенец от рано сутринта. А страшните маски и атрактивните костюми на участниците в празника прогониха злото.

Пламен Георгиев - бюлюкбашия на сурвакарска група: В днешния свят това е важно, за да не забравяме откъде сме дошли, какви сме били. Това е едно удовлетворение, това е традиция.

Асен Асенов - гъдулар: Сплотява ни това, което виждате тук, да си изпълним ролите, да изживеем щастието, което се постига само така.

Йордан Ангелов - кмет на Костенец: Това е празник, с който искаме да изгоним злото, да изгоним лошото, да можем да си простим за направеното през годината.

Добрите кукерски и сурвакарски празници не минават и без мечка, в Костенец тази година бяха повече от една.

Обичаят с мечката е част от всяка една сурвакарска група.

Част от обичая е мечките да минат през къщите в града или селото за здраве, берекет и плодорие. Поверието гласи, че колкото по-страшна е маската на кукера или сурвакаря, толкова по-бързо ще бъде прогонено злото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшисти на килограм
Висшисти на килограм
Ватиканът: Папа Франциск има само леко неразположение
Ватиканът: Папа Франциск има само леко неразположение