НОВИНИ

Маратоните привличат все повече туристи у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:47, 02.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Спортен туризъм: сравнително нов за България сектор, който става все по-популярен. Става дума за пътуване специално за големи спортни събития. Тази година само софийският маратон беше посетен от над 5000 души от над 54 държави. Събитието е предпочитано и е в каледнара на световната лека атлетика.

Софийският маратон на 2023 г. привлече около 1000 бегачи от различни държави - Италия, Белгия, Гърция, Германия и други. И още над 4000 от България.

"Това е така нареченият "бегачески туризъм" или "рънинг туризъм", което позволява на много хора да посетят най-различни държави, софийският мартатон не е прецедент. Много такива бегачи, които са аматьори или любители на бягането, изпозлват възможността да пътуват на различни места по света", посочи Даниел Дуков, организатор на софийския маратон.

"Има една лоялна аудитория от хора, които пътуват по маратони, посещават истанбулския, атинския, софийския маратон, те се знаят, организират се, резервират си хотели", допълни Константин Занков, експерт в туризма.

Бегачите от чужбина най-често пътуват с компания - или със семействата си, или с приятели и остават за повече от един ден. Освен до столицата, понякога след маратона пътуват и до други български градове, за да разгледат забележителностите и там.

"Именно провеждайки такъв тип спортни събития наистина развиваме устойчив туризъм, хубав. Говори се повече от света за България, за София, за маратона. Хора, за които спортът е начин на живот или хоби, пътуват специлано с тази цел и опазнават нови градове, което е хубаво и за икономиката на града, защото хората прекарват повече време", коментира Константин Занков, експерт в туризма.

През 2023 България беше част и от Тур дьо Франс - аматьорският етап на велотурнира. Трасето беше одобрено за първи път у нас, но велосипедното състезание успя да привлече десетки колоездачи от различни страни. А дните около състезанието те са прекарали в спа столицата на България.

"Всички бяха много щастливи, финишираха, взеха си своите медали, разлгедаха града, той е на територията на Велинград", каза Даниел Дуков, организатор L’Etape Bulgaria by Tour de France.

Най-важното за развитието на този вид туризъм е рекламата и държавата също може да инвестира , смятат експертите по туризъм. През 2024 -та календарът на спортните събития у нас е богат, след спфийския маратон най-много чужденци привличат ултра маратоните - Персенк, Пирин, Трявна и Трън, Дунав Ултра и емблематичното Витоша 100.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската фондова борса очаква повече инвеститори след приемането на еврото
Българската фондова борса очаква повече инвеститори след приемането на еврото
Новогодишен "Мейдей": Полярният ни кораб помогна на бедстваща яхта в пролива Дрейк
Новогодишен "Мейдей": Полярният ни кораб помогна на бедстваща яхта в пролива Дрейк