НОВИНИ

Машини срещу бюлетини: Юристи внесоха подписка в парламента против хартиения вот

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:42, 08.11.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Изборният кодекс, който беше приет преди 8 години, се променя за 25-и път, казват експертите и отчитат плюсовете и минусите на смесеното гласуване с машини и хартии. Междувременно група юристи внесоха подписка в парламента срещу хартиения вот.

По-малко човешка намеса, по-обективни резултати - казват група юристи в защита на машинния вот. Поправено - първи, втори, трети път. Този протокол показва резултати от последните смесени избори с хартия и машина.

"Твърди се, че са технически грешки, не мисля така. Поправянето на протоколи, подменяне на протоколи, мъкнене на чували в изборната нощ, практиките да се снима, на индианска нишка с конец да се мери и т.н. - тези практики се преустановиха. Машината е стъпка напред", заяви Атанас Бояджиев - адвокат.

Говорят чрез числата: при напълно хартиен вот през 2017 има 169 000 недействителни бюлетини, а само преди месец, при изцяло машинен вот - 9000.

"Тоест една средно голяма парламентарна група в НС би могла да бъде излъчена заради недействителните гласове", коментира Атанас Бояджиев.

Според Весела Кънчева, също адвокат, ще се върнат отново задрасканите, "замацани" протоколи и евентуално лошите практики в тъмните стаички, в които знаем, че се отчитаха по някакъв начин купените и корпоративните гласове.

Павлинка Михайлова от Русе е била в секционна избирателна комисия пет пъти. Напът е обаче да се откаже.

"Ако обърнат и хартия, и машина ще стане една огромна каша, батак огромен. Зависи кой колко е сгрешил в попълването на документите и оттам нататък - до сутринта", казва тя.

А изборните експерти откриват и други подводни камъни.

"Защото може да се случи, че в една секция само няколко човека гласуват с бюлетини, което значи, че ние ще знаем те как са гласували", казва Румяна Дечева.

Решението би било просто: да разделим машинното гласуване от хартиеното, добавя тя.

"Да се видят първо тези 110 000 български граждани, които са заявили желание с бюлетини, ГРАО да направи проверка, да бъдат намерени географски къде се намират, да бъде започната организация за секции с хартиено гласуване".

Група адвокати вече внесе 6500 подписа в парламента против връщането на хартиената бюлетина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи сломи Емполи като домакин за десета поредна победа в Серия А
Наполи сломи Емполи като домакин за десета поредна победа в Серия А
ТВ Академията на БНТ посреща студенти за трета поредна година
ТВ Академията на БНТ посреща студенти за трета поредна година