НОВИНИ

Мъж почина след съмнителни грижи във варненски хоспис

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 10.11.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

77-годишен мъж от Варна се оказа в ролята на заложник, след като роднините му часове наред не успели да си го вземат от Дома за стари хора, в който бил настанен. Решението близките взели, след като няколко дни не получили никаква информация за здравословното състояние на мъжа, не успели да се свържат с него и по мобилния му телефон.

В края на октомври Невяна и Христина настаняват баща си Тодор Димитров в хоспис за долекуване край Варна, след като бил изписан от болница. Мъжът е със сърдечна недостатъчност, но бил в пълно съзнание.

Тук ни казаха, че ще ни предоставят медицински грижи, понеже той е на катетър, специални инжекции за разреждане на кръвта и има нужда от медицинско обслужване. Не беше в добро състояние, но контактувахме с него. Казахме, че съм му дала телефон и ще ни се обажда, когато има нужда, да каже как се чувства, надявахме се, че тук нещата ще се подобрят, обяснява Невяна Петрова.

Възрастният мъж е изписан от болница в стабилно здравословно състояние, става ясно от епикризата. Това дава надежда на близките му, че той ще се възстанови бързо.

Той е настанен в дома, но дъщерите му не са допуснати, за да видят в какви условия ще живее. Те плащат първата вноска от 650 лева за месеца през решетките на оградата.

Те му изписаха рецепта, която трябва да изпълнява, но по принцип като дойдохме тук, сестрата, която го прие, каза ние ги лекуваме с наши лекарства, дайте ми 50 лева... без да ми даде никакви квитанции, каза и 30 лева за ковид рецептата и ни я хвърли, обяснява Христина Тодорова.

През следващите дни Невяна и Христина не успели да се свържат с баща си по телефона. Не получили информация за състоянието му и от работещите в дома. Разтревожени от случващото се, близките на възрастния мъж решават да се грижат за него у дома. Оказва се обаче, че това не е лесно. Роднините чакат с часове пред социалното заведение. Звънят за съдействие в полицията и на телефон 112. Никой от дома не им съдейства.

В крайна сметка, в късния следобед, в присъствието на отзовалите се на сигнала полицаи, мъжът е изведен от дома в тежко състояние. Той така и не стига до дома си. Приет е веднага в интензивното отделение на Университетската болница "Света Марина", където след 3 дни умира.

Близките му настояват за аутопсия, за да се установи дали има следи от насилие и дали възрастният мъж е бил упояван, за да не създава проблеми на персонала.

Потърсихме за коментар управителката на дома, но тя отказа да застане пред камерата ни. Според юристи договорът за настаняването на възрастния мъж в дома е недействителен, тъй като е подписан от двете страни, но няма печат. От Агенцията за качеството на социалните услуги, която контролира дейността на частните домове за възрастни хора, заявиха, че тази година са проверявали два пъти Дом "Доверие 2" край Варна. Установени са пропуски и нарушения, за които има издадени предписания. Оттам допълниха, че всеки потребител може да напусне съответното социално заведение преди изтичането на записания в договора срок.

Близките на възрастния мъж са подали жалба в прокуратурата.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адреналин в кръвта: Българинът Илко Илиев, който е главен каскадьор на Антонио Бандерас
Адреналин в кръвта: Българинът Илко Илиев, който е главен каскадьор на Антонио Бандерас
Отлагат безсрочно оставката на Зоран Заев
Отлагат безсрочно оставката на Зоран Заев