НОВИНИ

Опасност от лавини и в следващите няколко дни

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 26.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Специалисти по планинските спортове предупреждават любителите на планината за сериозни рискове, които могат да се появят във връзка с очакваните снеговалежи и силен вятър.

Според Красимир Стоянов от Българската лавинна асоциация особено опасни са рязката смяна на температурите тези дни и вятърът, който пренася снежни маси. Той наслагва огромни количества сняг под билата и е предпоставка за лавини. С голямо внимание да се подхожда към планинските улеи, които привличат фрийрайдърите. Препоръката към тях е да не са сами, да ползват безопасни маршрути и винаги да бъдат със зареден телефон. Това важи и за другите планинари.

Планините Пирин и Рила са най-лавиноопасни, а началото на улеите са невралгичните точки, тъй като там се натрупва сняг. Следите от преминал човек не дават надеждна информация за лавинна безопасност.

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

Доц. Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, изтъкна във връзка с нещастния случай с младия фрийрайдър, че от асоциацията са публикували предупреждения за риск от лавини още от миналия вторник. Той подчерта значението на теоретичната подготовка.

Необходимо е не само добро оборудване, но и образоване в тази насока на всички, които навлизат дълбоко в планината. Има книги, филми, курсове по лавинна безопасност, каза Панайотов.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел иска от “Астра Зенека” подробни планове за доставките
Брюксел иска от “Астра Зенека” подробни планове за доставките
Мъж загина при пожар в Бургас
Мъж загина при пожар в Бургас