НОВИНИ

Министрите на отбраната на страните от НАТО разгледаха ключови аспекти в областта на възпирането и отбраната

министрите отбраната страните членки нато разгледаха ключови аспекти областта възпирането отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 12.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в заседанията на държавните и правителствените ръководители, проведени в рамките на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и в работно заседание на ниво министри на отбраната, посветено на ключови аспекти от дневния ред на Алианса в областта на възпирането и отбраната. Министрите на отбраната разгледаха новите регионални планове, адаптирането на командната структура, развитието на отбранителни способности и увеличаването на производството в отбранителната индустрия.

В изказването си министър Тагарев подчерта постигнатия напредък в прилагането на решенията от Срещата на върха в Мадрид за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал във всички оперативни домейни и срещу пълния спектър от заплахи и предизвикателства. Той изтъкна значението на новите планове като основна движеща сила за по-нататъшното развитие и подобряване на готовността на Алианса за възпиране и отбрана, когато е необходимо. Министър Тагарев потвърди ангажираността на България да осигури своя принос със сили и способности за изпълнението им. Той посочи необходимостта от продължаване на инвестициите в иновативни решения за осигуряване на критичните военни способности, които да отразяват 360 градусовия подход по отношение на заплахите и предизвикателствата и да позволят справянето с тях във всички оперативни домейни.

Министър Тагарев отбеляза още необходимостта от повече инвестиции в отбранителната и технологична индустриална база и важността на даването на дългосрочен сигнал към отбранителната индустрия за повишаване на производството. „България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната“, заяви министърът на отбраната.

По време на Срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност. Бяха взети решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление, които да гарантират изпълнението на новите регионални планове и прилагането им на практика, където и когато е необходимо. Беше приет План за действие в отбранителното производство, чиято цел е подобряване на оперативната съвместимост на боеприпасите и оборудването и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА чества годишнината от първите снимки на телескопа "Джеймс Уеб"
НАСА чества годишнината от първите снимки на телескопа "Джеймс Уеб"
Волейболните националки до 17 години разбиха Грузия във втория си мач на европейското
Волейболните националки до 17 години разбиха Грузия във втория си мач на европейското