НОВИНИ

ММС с програма за финансово подпомагане на международни състезания в България за 2023 г.

ммс програма финансово подпомагане международни състезания българия 2023
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 04.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

В първите дни на 2023 г. Министерството на младежта и спорта оповести програмата за финансово подпомагане на дейности по провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на България. През 2023 г. бюджетът на ММС предвижда 5 млн. лева по това перо.

Програмата е съобразена с действащата нормативна уредба в областта на физическото възпитание и спорта. Тя отрежда централна роля на лицензираните спортни организации и създава условия за финансова и логистична подкрепа. Освен издигане на престижа на страната ни, ползите, които могат да се извлекат са със социална насоченост - подобряване и разширяване на възможностите за активни занимания с желан вид спорт, запазване и повишаване на обхвата на спортуващите, и с икономическа - свързани с развитие на местния бизнес и туризма. В новата програма са посочени непреките бенефициенти каквито са спортните клубове, общини, туристически сектор, бизнес компании, образователни институции, медии.

Занапред ще може да се кандидатства не само за домакинства на световни и европейски първенства, световни купи, олимпийски, световни и европейски квалификации, но и за световни и европейски ученически и университетски първенства.

Показателите за оценка и процедура по оценяване са изведени в нов раздел, за да е налице публичност на процеса на оценяване. Изискванията към кандидатите са под формата на приложение, което от една страна ги улеснява, а от друга дава възможност за еднакво прилагане на критериите за оценка на проектите. Въведено е задължение за вида и формата на отчетите и необходимите документи за отчитане на дейностите по проектите и договорните отношения.

Въведен е раздел „Мониторинг и контрол”, като са описани процедурите по текущ и последващ контрол от страна на ММС, т.е. във всеки един етап на реализиране на проекта за домакинство министерството има възможност да упражнява контрол върху федерацията, която организира конкретното домакинство.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалният министър предлага годишната глоба за винетка да не надвишава 3 еднократни
Регионалният министър предлага годишната глоба за винетка да не надвишава 3 еднократни
Балтазар: Ситуацията в Ботев Пловдив не е перфектна, но ще работим здраво, за да я подобрим
Балтазар: Ситуацията в Ботев Пловдив не е перфектна, но ще работим здраво, за да я подобрим