НОВИНИ

МВнР с реакция след острото изказване на албанския премиер Еди Рама пред БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 24.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ, заявяват в позиция от МВнР.

"Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще. В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС", изтъкват от МВнР.

В изказване пред БНТ вчера албанският премиер Еди Рама определи случващото се в България по отношение на преговорите за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания като срам и позор.

Еди Рама към България: Хаос и позор! Срамно е страна членка на НАТО да държи като заложник други две държави членки

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", заключват от външното ни ведомство.

Корнелия Нинова: Изказването на албанския премиер е обидно и неприемливо за България и ЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен избира между Брентфорд и Манчестър Юнайтед
Кристиан Ериксен избира между Брентфорд и Манчестър Юнайтед
Еньовден е! Днес билките имат магична сила
Еньовден е! Днес билките имат магична сила