НОВИНИ

Борисов: Вкараха ни в тежка политическа криза, Радев потърква ръце

Александър Марков
от Александър Марков
10:37, 28.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Новите партии в парламента вкарват страната в политическа криза, заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му опонентите на ГЕРБ са показали, че нямат капацитет да управляват. Кабинетът в оставка удължи извънредната епидемична обстановка с месец и възложи на вицепремиера в оставка Томислав Дончев да започне незабавни консултации с ЕК за представяне на българския План за възстановяване и устойчивост.

Коментирайки върнатия мандат, Борисов заяви, че ИТН са предали мечтите и желанията на всички, гласували за тях на тези избори.

"За една шепа парички тези са предали Господа, Юда, тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. Те искат диктатура, да имаш абсолютно мнозинство и да правиш, каквото кажат, никой не може да го постигне, те ни вкарах в такава тежка политическа криза, ще касират изборите след това. Радев ги помпа, потърква ръце, за да остане служебното правителство. По този начин, по който се насъскваме всички партии, и след следващите ли избори няма да си говорим партиите", заяви Бойко Борисов.

Напомни, че предложената подкрепа от ГЕРБ за правителство, което да прилага антикризисни мерки, е била отхвърлена.

"Отново не показаха на хората какво искат, какво правят, единствено се водят от злобата и от своята некадърност, национални предателства и колкото по-виждат, че са некомпетентни, колкото по-виждат, че са неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават. Ние им казахме - ето, управлявайте, ще ви предоставим каквото искате, само не вкарвайте държавата и в политическа. Моля ви се!", заяви Борисов.

Попита защо депутатите се занимават с промените в Изборния кодекс, а не с належащите ежедневни проблеми на хората?

"Един месец след изборите никой не предложи План, всички се вторачиха да услугват на Радев, да му променят избирателните кодекси, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората", заяви Борисов.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост беше възложено на Томислав Дончев да започне консултации с ЕК за Плана за действие.

"Последният вариант е изпратен на 20 април, оттук нататък сме готови да стартираме процедурата на ЕК, така наречената предварителна проверка, дали планът съответства на 11-те критерия. Когато проверката приключи, планът предстои да бъде одобрен от ЕК и Съвета", заяви Томислав Дончев, вицепремиер в оставка.

За коментара на президента Радев, че няма актуализация на бюджета, финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отговори, че всички разходи са покрити.

"Всички разходи с бюджета за 2021 г. са финансово осигурени, допълнителните за ковид за бизнеса и семействата са осигурени не само за м. май, но и за м. юни. Тези 83 млн. лв. са за месец май и юни. През следващата седмица със Сачева ще внесем поредния проект на постановление. - Колко седмици? Няма ли да си ходим? Трябваше да имат вече правителство, защо не го правят, лъжат хората! Това са измамници!", заяви Кирил Ананиев.

Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка с месец. Свещеният огън ще дойде в България в събота. А Разпети петък ще е неработен ден, реши от кабинетът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" загряват за Златната европейска лига с две контроли срещу Полша
"Лъвиците" загряват за Златната европейска лига с две контроли срещу Полша
Европарламентът одобри споразумението между ЕС и Великобритания
Европарламентът одобри споразумението между ЕС и Великобритания