НОВИНИ

Депутатите разискват вота на недоверие срещу кабинета "Денков"

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:59, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

В Народното събрание се проведоха дебатите във връзка с внесения вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков.

Трите опозиционни партии се обединиха около вота на недоверие

Вносители на вота са опозиционните партии - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", а причината - политиката на правителството в сектор "Енергетика" и отказът на премиера да изтегли от ЕК териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

Вносителите на вота от "Възраждане" заявиха, че гръбнакът на икономиката е пречупен и начертаха притеснителен сценарий: от производител на енергия България да се превърне във вносител, а загубите за икономиката да са огромни.

"15 години ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес. Сегашната управляваща коалиция продължи тази политика под опеката на тази политическа сглобка. То не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, некадърност, корупция ще доведат до загуба на хиляди работни места. Предлагаме гласуване на вот на недоверие за провала в сектор "Енергетика"", каза Искра Михайлова от "Възраждане".

Явно премиерът Денков носи отговорност за изминалите 30 години, посочи Кирил Петков и изтъкна, че кабинета беше избран само преди 128 дни.

Кирил Петков: Вотът на недоверие показва предизборна немощ на опозицията

"Ще плашите вашите избиратели със студ и мрак, точно както служебното правителство правеше. Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания показва предизборна немощ. Този вот няма да мине, но да ви е ясно, че ние ще се борим за хората в енергийния сектор, за нашата родина!", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

Опозицията отговори: опорните точки за говорене в зала от управляващите са изтекли в интернет.

"Следете си сценария!", каза Искра Михайлова.

"Радев трябва да започне с очертание на голямата картина в енергетиката и да използва думата лъжа свободно. Използвайте думата лъжа спокойно. Понеже сте колосални некадърници и шушумиги ви оставям тук да се ориентирате", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Енергийният министър изреди всичко, направено в сектора в цялата страна.

Енергийният министър: Действията ни са за запазване на въглищните централи

"Действията ни са за запазване на въглищните централи. През последните 4 месеца водещ фактор беше енергийната сигурност", каза министърът на енергетиката Румен Радев.

В началото на дебата само малка част от депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС бяха в зала.

"БНТ: Смятате ли, че ГЕРБ и ДПС ще ви подкрепят?

- Докато едно нещо не стане факт, нищо не е сигурно", отговори финансовият министър Асен Василев.

Асен Василев: Започнахме отлагани с години реформи

"Правителството на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС убиват българската енергетика. Партньорите ви ги няма в зала и ПП-ДБ се пържат в собствен сос. Главният виновник е Бойко Борисов, той днес няма да дойде, но утре ще спаси правителството", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убиват българската енергетика категорично и неотстъпчиво

"Вие сложихте кръст на въглищните централи в България. По време на управлението на ГЕРБ въглищните централи са работили без проблем и ние сме се борили с ЕК и сме казали, че до 2038 г. България ще ги ползва", каза Теменужка Петкова - депутат от ГЕРБ-СДС.

По закон вотът на недоверие може да бъде гласуван най-малко 24 часа след края на дебатите.

Не стихва недоволството на енергетиците и миньорите

Междувременно 14-и ден продължават блокадите на магистрала "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път, организирани от енергетици и миньори. Недоволните събират подписи за организиране на ефективна стачка и заявяват, че няма да освободят пътищата, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромелу Лукаку ще бъде щастлив, когато Тибо Куртоа се завърне в Белгия
Ромелу Лукаку ще бъде щастлив, когато Тибо Куртоа се завърне в Белгия
Близо 350 новозаразени с ковид у нас
Близо 350 новозаразени с ковид у нас