НОВИНИ

Кой притежава европейския футбол?

ЕС за радио и телевизия разкрива как концентрациите на собственост трансформират любимия спорт

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:08, 04.06.2024
Чете се за: 07:37 мин.
Европа
Слушай новината

10 дни преди началото на Европейското първенство по футбол Мрежата за разследваща журналистика на Европейския съюз за радио и телевизия публикува разследване, озаглавено - "Кой притежава европейския футбол".

Журналисти от обществените телевизии в Швейцария, Белгия, Испания и Германия разкриват как инвестиционни фондове трансформират европейския футбол чрез концентрация на собственост, а спортните успехи остават на заден план за сметка на изгодни за бизнеса решения.

На всички ни е ясно, че става въпрос за огромна индустрия - как изглежда тя в числа според разследването:

  • 122 европейски клубни отбора са притежавани от чуждестранни инвеститори.
  • Общата стойност на европейските клубни отбори е близо 52 милиарда евро, повече от брутния вътрешен продукт на една европейска държава като Естония или Латвия, например.
  • Каква е печалбата на собствениците - от международните първенства тя е 122%.

Данните са на Международния център за спортни изследвания. Резултатът от концентрацията на собственост - няма феърплей и страдат феновете.

Хиляди фенове са в екстаз след победата на любимия им отбор Жирона, които завършиха трети в испанската Ла Лига след гигантите Реал Мадрид и Барселона - поразяващ възход за отбор, който само преди два сезона едва се задържаше в испанската Втора дивизия. Във фокуса на скандиранията е 20-годишният Савио Морейра де Оливейра - ключов играч, който със сигурност ще бъде трансфериран следващия сезон, най-вероятно в Манчестър Сити от Английската висша лига.

Пътищата на Жирона и Манчестър Сити може да се пресекат и в предстоящата Шампионска лига, но само ако има споразумение с УЕФА да облекчи контрола, за да могат двата клуба да отговарят на регулациите за честна игра и липса на конфликт на интереси. Защо ви разказваме тази добре известна за футболните фенове история - тя е типичен пример за резултата от концентрацията на собственост на футболни клубове.

В миналото местни фенски организации и бизнесмени стояха зад европейските клубове, а преди две десетилетия руски олигарси и китайски инвеститори придобиха редица клубове в Европа. Сега новите собственици са подкрепени от американски инвестиционни фондове или от несметното петролно богатство на страните от Персийския залив.

"И така ние сме в ситуация, в която като европейци сме си продали душата на този, който дава най-много пари", коментира Саймън Чадуик - професор по спорт и геополитическа икономика в Бизнес училище SKEMA в Париж.

"Сити Футбол Груп" притежава 13 клуба на 5 континента - собственост е на шейх Мансур бин Зайед - член на кралското семейство в Абу Даби и вицепрезидент на Обединените арабски емирства. Други групи, притежаващи множество клубове, оперират с пари на Саудитския фонд за публични инвестиции и американските бизнесмени Джон Текстър и Дейвид Блицър. Заедно всички тези компании притежават 43 футболни клуба по света. Финансовите данни и интервюта с десетки експерти от няколко държави поставят въпроса - доколко има феърплей и честни ли са футболните първенства, когато два клуба с един и същи собственик, например, излизат на терена един срещу друг.

"Когато имаш 5, 6, 7 клуба в различни държави, може да има верижни банкрути, заради които да се парализират първенствата в тези страни. Пример за това е американска компания, която притежава клубове в Белгия, Германия, Италия и Съединените щати. Всички те имат финансови затруднения и се наблюдава как футболисти, смятани за активи на един клуб, се трансферират в друг чисто от финансови и счетоводни подбуди и противно на всякаква спортна логика. Често това е в щета на стабилността и устойчивостта на тези футболни клубове", посочи Рафаеле Поли - ръководител на Международен център за спортни изследвания.

Същевременно фенската маса, която е сърцето и душата на тази игра, казва, че е все по-трудно да се чувства свързана със своя клуб, тъй като предимство за място на стадиона имат скъпоплащащи туристи.

"Просто някои клубове осъзнаха, че е по-доходоносно туристи от Мексико или Китай да си купят място на стадиона, отколкото фен, който подкрепя отбора цял живот и е част от агитката. Условията са все по-необясними", каза Алехандро Рекейхо - спортен журналист и писател.

Регулаторите на национално и международно ниво не са склонни да санкционират огромните инвестиции, които идват от Персийския залив. През юли миналата година влезе в сила Регламент за чуждестранните субсидии в Европейския съюз, който осигурява нов инструмент за контрол при изкривяване на равните права на общия европейски пазар.

"Трудно ще е Европейският съюз да се намесва и да регулира. Нека да бъдем брутално честни - всичко опира до парите. Ако започнете да антагонизирате Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, това си има значителни финансови измерения", обясни Саймън Чадуик.

"Европейският съюз няма интерес да играе истинска роля на регулатор. Затова има нужда от регулатори като УЕФА. Но УЕФА трябва да се реформира, за да играе тази роля. В момента е под силното влияние на елитните клубове, а оттам и на собствениците им. Това е порочен кръг", добави Катарина Пийетлович - експерт по спортно право.

Член 5-и от правилника на УЕФА забранява контрол или влияние върху множество клубове, участващи в едно първенство. Европейските първенства, които започват това лято, се очаква да бъдат тест за феърплей в спорта и желанието на УЕФА да прилага този член 5.

Савио е спечелил сърцата не феновете си и вероятно ще дебютира във Висшата лига това лято, независимо дали е с небесносиния екип на Манчестър Сити или червено-белия на Жирона, той ще носи едно и също име на спонсор на тениската си и ще представя компанията собственик от Обединените арабски емирства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по минифутбол пред БНТ: Трябва да дадем максимума на осминафиналите (ВИДЕО)
Националите по минифутбол пред БНТ: Трябва да дадем максимума на осминафиналите (ВИДЕО)
Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис в Бари
Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис в Бари