НОВИНИ

Изслушаха Тагарев в комисията по отбрана заради дрона край Тюленово

Николай Минков
от Николай Минков
17:22, 18.09.2023
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията по отбрана в парламента се събра на извънредно заседание, на което изслуша военния министър Тодор Тагарев по случая за дрона край Тюленово.

Па-рано през деня опозицията в един глас поиска оставката на Тагарев не само заради закъснелите действия при откриването на дрона, но и за цялостната му дейност като министър.

Специализиран екип от ВМС унищожи открития край Тюленово боеприпас

Корнелия Нинова - БСП: Пълна безотговорност и липса на държава в този случай. Не може от снощи до днес сутринта никой да не реагира. Всички видяхте и как се обезврежда това съоръжение с пушещ полицай и друг по потник, който гази във водата и пада по камъните, опипва с пръст да види дали мърда. Това е еманация на липсата на държава, отговорност и заплаха, в която Тагарев отправя в този момент.

Тошко Йорданов - ИТН: Тагарев е за оставка по ред причини и не толкова заради дрона, защото ние сме близо до военните действия. Дронът най-вероятно е украински, защото ако беше руски, Тагарев щеше да се качи върху него, снимки как целува дрона и всякакви такива неща. Най-вероятно е украински и затова го взривиха. Интересно ми е да разберем боеприпасът от коя страна е дошъл.

Костадин Костадинов - "Възраждане": Този военен министър е министър на Украйна, той не е министър на България. Нека да се забравяме това нещо. Неслучайно е бил украински държавен служител. Ние искаме оставката на Тагарев от седмици, така че в този конкретен случай БСП и "Има такъв народ" подкрепят искането на "Възраждане".

Борисов: Тагарев да бъде по-подготвен, когато излиза и коментира важни теми

Дори партиите, заставащи зад кабинета днес изгубиха търпение. Борисов призова Тагарев да е по-подготвен като коментира важни теми. Делян Пеевски инициира извънредното му изслушване в комисията по отбрана, а Иво Мирчев не отхвърли възможността за търсене на отговорност.

Бойко Борисов - ГЕРБ: Малко ми напомня на "Вера Су". Мисля, че Тагарев, когато излиза пред медии при такъв случай трябва да излезе напълно подтотвен. Откъде, как, защо? Това е чувствителна тема и не бива да се спекулира с нея и нищо не пречи като разбере, да излезе и да го разкаже."

Делян Пеевски - ДПС: Смятам, че най-редно е днес да се свика комисия по отбрана и министър Тагарев да даде обяснения. Ние не знаем нищо по случая, остава той да ни информира днес.

Ивайло Мирчев - ПП-ДБ: Военният министър ще го изслушаме на комисия и ще му зададем адекватни въпроси и трябва хората да чуят отговорите. Ако не е действано адекватно, ще има съответната проверка. Не трябва да имате никакви съмнения, че ние ще действаме адекватно в тази ситуация

Преди изслушването му в ресорната комисия, военният министър заяви, че не е притеснен за исканата му оставка:

"Не ги броя призивите, но мисля ,че средно два или три пъти на седмица на мен ми се иска оставката, така че не виждам нещо по-различно".

Спазени са всички протоколи при взривяването на дрона край Тюленово, заяви Тагарев

По време на изслушването обясни причините за падналия дрон, но не беше оптимист дали ще се установи неговият произход, тъй като е взривен.

"Хипотезата ни в момента е, че този дрон е паднал във водата по някаква причина, дали радиосмущения, дори свършило гориво няма как да каже до момента в следващите часове е трудно да се каже, но хипотезата е, че е паднал в морето в рамките на 2 седмици и морското течение го е изхвърлило на брега.

Откъде е дронът не можем да кажем в момента. Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и предполагаме , че правилното решение е да взривим целия дрон, така че ние не разполагаме в момента с дрона, разполагаме със снимки и с остатъци от взрива. По тях ще се опитаме да анализираме какъв е прозиходът на този дрон и едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост.

Тагарев отхвърли критиките, че е действано непрофесионално, а на упреците, че хора по потници обследват дрона, бе лаконичен.

"В крайна сметка дали е по потник и дали е с униформа ако са спазени всички мерки за безопасност, ако са спазени всички мерки за безопасност, не мога да преценя, снимката беше размазана. В 11 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Всичко е наред, спазени са всички марки за безопасност. Действали са съобразно протоколите колегите от ВМС. Няма никаква опасност за гражданите, за околната среда , за каквото и да е било. Т.е. от 11 часа насам всичко, което се говори по този случай аз лично го класифицирам като политическо говорене, а не като реална загриженост за безопасността на хората".

Според Тагарев думите му от сутринта за ежеседмични инциденти от този тип не са били разбрани правилно. Посочи че за първите 7 месеца на годината са унищожени 127 боеприпаса от различен характер по един път на седмица.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест българки ще играят в основната схема на турнира на ITF в Пазарджик
Шест българки ще играят в основната схема на турнира на ITF в Пазарджик
Арманд Дуплантис: Границата е все още далеч и се надявам да скоча по-високо
Арманд Дуплантис: Границата е все още далеч и се надявам да скоча по-високо