НОВИНИ

Над 11 000 подписа за реформи в детското здравеопазване внесе Фондация "Даная" в Министерски съвет

Днес се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:13, 09.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная, която почина в болница "Пирогов" и чиято майка дари органите ѝ, за да спаси няколко живота.

Разследването на прокуратурата за причините за смъртта на момичето продължава и към този момент, а майката на Даная - Ани Стоянова продължава да се бори за реформи в здравеопазването.

Фондация "Даная", която бе основана в памет на момичето, внесе днес в Министерския съвет, Народното събрание и министерство на здравеопазването 11 705 подписа за реформи в детското здравеопазване с конкретни предложения, с които промените да се случат. В инициативата се включиха граждани от 44 града и десетки села.

Ани Стоянова - майка на Даная:
Днес не чувам и не виждам, не се чувствам добре. Искам да кажа, че става една година от смъртта на Даная и това беше един спасяем живот и е много жалко, защото липсите в здравеопазването убиват.

Кремена Кунева - Фондация "Даная"
Точките, за които ние се борим, силно вярваме, че биха поставили сериозното начало на реформата. Това са базисни проблеми, които изграждат цялата система.

Исканията на Гражданската инициатива са:

  1. Изграждане на дигитална информационна система. Тя трябва да насочва родителите към съответното лечебно заведение, съобразено с местоположението и състоянието на детето.
  2. Откриване на гореща телефонна линия за подаване на сигнали за проблеми и подкрепа на родителите на деца пациенти при прием или престоя в болнично заведение.
  3. Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности. Да бъде извършена проверка на всички налични протоколи за работа в спешна и неотложна помощ от независим експертен орган, външен за съответната болница. Да бъде извършена пълна актуализация на протоколите и съобразени с най-новите практики в спешна и неотложна медицина. Да бъде гарантирано задължителното им въвеждане.
  4. Да се изготвят ясни правила за комуникация действие и отговор между различните болници и вътреболнични клиники. Ясно проследими действия, изключващи лична преценка.
  5. Да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за обучения да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите-специалисти.
  6. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" да бъде преструктурирана в независим специализиран държавен орган или в изпълнителна агенция към МС. Целта е да бъде осигурена независимост на проверките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Церемония по издигане на знамето на ЕС пред президентството (СНИМКИ)
Церемония по издигане на знамето на ЕС пред президентството (СНИМКИ)
Българските борци започват битките за олимпийските квоти за Игрите в Париж
Българските борци започват битките за олимпийските квоти за Игрите в Париж