НОВИНИ

Напрежение и искане за оставки във федерацията по борба

тренировъчните тетрадки биляна дудова
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 23.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Напрежение, искане за оставки и напускане на Управителния съвет на федерацията по борба. Причините - решението на управата да изпрати Тайбе Юсеин на европейското първенство за сметка на Биляна Дудова в категория до 62 килограма.

Двете състезателки трябваше да определят коя да отиде на европейските финали след преборване в Благоевград, но такова не се състоя, заради неспазени килограми.

Решенията на Управителния съвет за избор на Тайбе Юсеин доведоха до оставки, като се очаква Валентин Йорданов да напусне управлението. Треньорът на Биляна Дудова Георги Калчев поиска Христо Маринов да се оттегли.

"От началото на сезона се състезавам в категория до 62 килограма. Беше решено от Управителния съвет да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше сменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, тъй като Тайбе Юсеин не мина кантара, с цялото ми уважение към нея и към всичките ѝ постижения. Пожелавам ѝ успех и на всички други от националния отбор, да представят достойно България", каза Биляна Дудова.

Биляна Дудова от началото на годината се качи в олимпийската категория до 62 килограма. В нея обаче титуляр до този момент в националния тим бе Тайбе Юсеин.

От Българската федерация по борба прецениха да включат именно Юсеин в състава за шампионата на Стария континент. По този начин Дудова няма да участва на първенството в Будапеща.

В същото време от централата обявиха, че крайното решение за критериите коя състезателка ще участва на големите първенства носи треньорът.

"Има треньори, те определят критериите и носят отговорност. Ние като Управителен съвет само утвърждаване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал треньорът. Биляна беше подадена на 59 килограма", каза президентът на федерация по борба Христо Маринов.

Въпреки огорчението си Биляна Дудова няма да се откаже от борбата.

"Аз няма да се състезавам на европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира "Дан Колов", при положение че спазих правилата, които бяха казани от федерацията. Просто за мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов да бъда ощетявана по такъв начин. Не съм се отказала и няма и да се откажа дори и сега, след това нещо, което се случва в момента. Имам цели и мечти", каза Биляна Дудова.

Европейското първенство в Будапеща (Унгария) започва на 28 март.

Автор: Иво Бързаков

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие на първо четене спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити
НС прие на първо четене спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити
Животновъди настояват за по-високи изкупни цени на агнешкото
Животновъди настояват за по-високи изкупни цени на агнешкото