НОВИНИ

Навални може да е починал по-рано от обявеното, твърди в. "Новая газета"

Според източници на вестника тялото на опозиционера е в Салехард

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:33, 18.02.2024
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

Кремъл продължава да мълчи за смъртта на Алексей Навални. Все още е мистерия и къде се намира тялото му. Няма официално заключение за причините за внезапната му смърт. В руско издание се появи твърдение, че Навални може да е починал по-рано, отколкото обяви руската Федерална служба за изпълнение на наказанията. Продължава вълната на съпричасност след загубата на руския опозиционен лидер.

"Обичам те" - това написа Юлия Навалная към снимка, на която е със съпруга си Алексей Навални, в първата си публикация в социалните мрежи след съобщението за смъртта му.

Юлия Навалная трябва да продължи да бъде гласът на Навални, каза вдовицата на друг критик на Кремъл - Александър Литвиненко, който почина през 2006 г. след радиационно отравяне.

"Когато съпругът ми почина, трудно говорех в продължение на седмица, дори повече. Не можех да си представя, че някой иска да ме чуе или какво бих могла да кажа аз на хората. Но Юлия Навалная постъпва много правилно, защото съпругът ѝ Алексей беше много известен в Русия и в чужбина и тя трябва да поддържа гласа му жив, сега тя е неговият глас", каза Марина Литвиненко, вдовица на Александър Литвиненко.

След вчерашните арести днес има строга охрана около местата, където руснаците спонтанно отдаваха почит на критика на Кремъл. Хората обаче продължават да полагат цветя. Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси също отиде при мемориала в Москва, изказвайки съболезнования към близките му.

Смъртта на Навални предизвика най-голямата вълна от протести от септември 2022 г., когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за войната в Украйна. Сега задържаните са повече от 400, но според правозащитна организация броят им може да е по-голям.

И докато руските власти бавят заключението за причините за смъртта на Навални и отказват да предадат тялото му на семейството му, "Новая газета" излезе с версия, че руският опозиционер е починал по-рано от официално обявеното. Руското издание успяло да се свърже с един от затворниците в колонията, където почина Навални. По думите му, още вечерта на 15 февруари там настъпила суматоха - на излежаващите присъди било наредено да не извършват никакви движения, а охраната била засилена.

През нощта цитираният затворник на три пъти чул шум на автомобили, навлизащи в колонията. На следващата сутрин в 10 ч., местно време, станало известно, че Навални е мъртъв. В официалното съобщение до неговата майка е записан час на смъртта 14:17 ч.

Отново според източници на "Новая газета" тялото на опозиционера се намира в болница в Салехард, като според служител на Бърза помощ той вероятно е починал от спиране на сърдечната дейност. Съдейки по синина на гърдите му, вероятно е правен опит да бъде реанимиран.

Руският президент Владимир Путин все още не е направил изявление по случая. Кандидат на партия "Новите хора" засега е единственият сред претендентите за предстоящите президентски избори в Русия, направил коментар.

"Независимо от политическите възгледи, когато млади и силни хора умират в затвори, това е трагедия. Много бих искал смъртта на Алексей Навални да не стане повод за спекулации и злорадство", каза Владислав Даванков, кандидат за президент на партия "Новите хора".

Единственият коментар от Кремъл засега е на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, който определи реакцията на Запада като "истерична и абсолютно недопустима".

Снимки: БТА, Инстаграм профил на Юлия Навалная

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ален Хубулов спечели бронзов медал в най-тежката категория на европейското първенство по борба
Ален Хубулов спечели бронзов медал в най-тежката категория на европейското първенство по борба
Мъжкият национален отбор по баскетбол започна подготовка за европейските квалификации
Мъжкият национален отбор по баскетбол започна подготовка за европейските квалификации