НОВИНИ

Навални вече е в затвора

навални вече затвора
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:14, 26.02.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Русия
Слушай новината

Водещият критик на Кремъл Алексей Навални е преместен в затвора, където ще изтърпи присъдата си, съобщи АФП.

Агенцията цитира шефа на руските затвори.

Най-отявленият опонент на президента Владимир Путин беше осъден този месец на две години и шест месеца в колония за нарушаване на условията за условно освобождаване, докато той се възстановяваше в Германия от отравяне с нервно-паралитичния агент „Новичок”.

"Той е преместен там, където трябва да бъде по решение на съда", съобщи агенция РИА Новости, цитирайки Александър Калашников, ръководител на Федералната затворническа служба.

Калашников не разкри името на затвора, но подчерта, че Навални ще изтърпи присъдата си в "абсолютно нормални условия".

"Гарантирам, че няма опасност за живота и здравето му", добави той.

Навални е лишен от статута "затворник на съвестта"

Миналата седмица Европейският съд по правата на човека нареди на Русия да освободи Навални, заявявайки, че животът му е в опасност в затвора, но Москва бързо отхвърли този апел.

Говорителка на Федералната затворническа служба заяви, че не може да предостави допълнителни подробности и няма право да предостави лични данни за осъдените.

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев заяви в петък пред Франс прес, че все още не е знаел къде се намира клиентът му. В четвъртък защитният екип на опозиционния политик заяви, че Навални е бил преместен от московски затвор в неизвестно място, вероятно в колония.

Навални прекарва месеци за възстановяване в Германия от отравянето с „Новичок” в резултата на което той колабира при полет в Сибир през август миналата година.

Русия отрече участие, но Навални заяви, че това е наредено от Путин.

Навални беше арестуван при завръщането си в Москва в средата на януари, което предизвика вълна от протести в цялата страна и жестоки полицейски репресии.

Алексей Навални - катализатор на международни процеси и събития

Правозащитни групи в Русия и в чужбина, както и лидери на западни държави осъдиха задържането му и призоваха за незабавното му освобождаване.

Тази седмица външните министри на ЕС се съгласиха да наложат санкции на четирима висши руски служители, след като съратниците на Навални настояха министрите да накажат олигарси, обвинени във финансиране на управлението на президента Владимир Путин.

Амнести интърнешънъл предизвика осъждане тази седмица, след като отмени статута на Навални като политически затворник, позовавайки се на негови предишни коментари, които той е правил, и които според групата за права представляват "застъпничество за омразата".

В петък екипът на Навални отново разкритикува Амнести, обвинявайки я, че играе ролята на "доброволни помощници на диктаторите"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Тбилиси в подкрепа на депутат
Протести в Тбилиси в подкрепа на депутат
ВМРО обяви водачите на листи
ВМРО обяви водачите на листи