НОВИНИ

Нешка Робева пред БНТ: Радвам се, че в България запазваме това, което е в кухнята на художествената гимнастика

нешка робева бнт радвам българия запазваме кухнята художествената гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 03.09.2023
11261
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Великата Нешка Робева даде интервю за предаването "Арена спорт" по случай 70-ата годишнина от създаването на клуб по художествена гимнастика Левски.

Пред БНТ легендарната ни треньорка се върна в годините назад и началото на "Синия клуб", изразявайки радостта си, че за цялото това време България е запазила "това, което е в кухнята на художествената гимнастика.

"Спомням си "Герена" с циганските къщи, тополите и онази малка заличка, в която беше събрано всичко. Когато дойдох тук обаче, имах цялото съдействие на хората, на колегите и на Златка Бончева, която постави основите на тази школа, която впоследствие всяка една от нас доразви. Радвам се, че на фона на всичко около нас, ние в България успяваме да запазваме това, което е в кухнята и да покажем пред света най-доброто, на което сме способни", разказва Робева.

Най-успешният специалист в художествената гимнастика през 80-те и 90-те години на миналия век си припомни и времената, когато всички нови елементи в българските съчетания са били забранявани, изразявайки съжаление, че тази страст по правилата остава в спорта и до днес.

"Когато започнаха нашите успехи, всичко, което правеше България се забраняваше, а след това се включваше. До такава степен се встрастиха да създадат правила, че обезличиха спорта. Сега продължават да се мъчат. Може би, трябва има комисия с хора хора от изкуството, която да дава тази оценка за артистичност. Комисията от специалисти пък трябва да отговаря за оценката за трудност, защото не може "трудност" да бъде това, което правят 8-годишните деца и олимпийската шампионка", заяви Нешка Робева.

Какво още сподели легендарната ни фигура в художествената гимнастика за ключа към успехите на България, гледайте във видеото!

Автор: Моника Симеонова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шолц: Ядрената енергия е приключена тема
Шолц: Ядрената енергия е приключена тема
Военнослужещи се включват и днес в гасенето на пожара край село Добростан
Военнослужещи се включват и днес в гасенето на пожара край село Добростан