НОВИНИ

Радостина Маринова и Петя Баракова пред БНТ: България показа израстване през това лято и може да надграждаме

радостина маринова петя баракова бнт българия показа израстване лято надграждаме
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 03.09.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Две от волейболните националки на България Радостина Маринова и Петя Баракова говориха специално за зрителите на предаването "Арена спорт" след успешното представяне на тима на Евроволей 2023 и преди олимпийската квалификация в Япония, която стартира в средата на месеца.

Пред БНТ и двете състезателки споделиха, че са щастливи от постигнатото на европейското първенство и изразиха надежда, че в бъдеще ще израснат още повече и ще се борят и с отбори от световно ниво.

"Много сме щастливи от постигнатото. Ние сме млад отбор и съм много доволна, че успяхме да си постигнем поставените цели през това лято. Ние знаехме докъде сме стигнали и на какво ниво са отборите на Нидерландия, Италия и Полша. Смятам, че за в бъдеще имаме нашите шансове да се борим с отборите и на световно ниво", разкри Маринова.

"Отборът на Нидерландия е много обигран. Те играят заедно вече две-три години, докато ние се събрахме това лято. Мисля обаче, че нашият отбор показа израстване през това лято след всички мачове, които изиграхме. Имаме още доста да градим, за да стигнем нидерландките, но смятам, че имаме шансове", допълни Баракова.

Две от лидерките в настоящия състав на "лъвиците" коментираха и работата на селекционера Лоренцо Мичели и неговия щаб.

"Всички в щаба работят много усърдно и ни помагат. Тяхната вяра и доверие в нас също ни дават допълнителен хъс да се представяме добре", сподели Петя Баракова, която през миналия сезон игра в Израел.

"Ролята на треньора е много голяма. Мисля, че промените, които той въведе помагат за развитието на отбора", продължи диагоналът Ради Маринова, която от новата кампания ще играе за френския Кан.

Следващото състезание пред волейболните националки е олимпийската квалификация в Токио, а Баракова и Маринова са категорични, че България отива там, за да покаже най-доброто от себе си.

"Целта е да дадем всичко от нас и да излезем позитивно от тази квалификация. Разбира се, ще бъде много трудно, защото отборите са много силни и ще разчитат на най-добрите си състави. Ние обаче се надяваме, че ще изиграем няколко добри мача", каза бившата разпределителка на Марица.

"За всеки състезател е мечта да отиде на Олимпиада. Ние обаче отиваме там, за да покажем най-доброто от себе си и да трупаме опит. Ще бъде много трудно, но защо да не сбъднем нашите мечти през 2028-а година", добави Маринова.

На финала на разговора двете волейболистки говориха и за това какво е усещането да играеш пред българска публика, коментирайки настоящото европейско първенство за мъже, на което един от домакините е Варна.

"Ние сме играли пред пълна зала в Русе. Атмосферата пред родна публика е много различна. Залата във Варна е много голяма и атмосферата там е страхотна. Надявам се през следващата година и ние да играем пред българска публика", заяви Петя Баракова.

"Пожелавам успех на мъжете и да се насладят на атмосферата. Аз също като Пеят се надявам догодина и ние да играем пред родна публика", завърши Радостина Маринова.

Цялото интервю в двете волейболистки гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Метеор озари небето над Турция (ВИДЕО)
Метеор озари небето над Турция (ВИДЕО)
Във Варна поставят улични шахти със заключващи устройства, за да спрат кражбите, проблемите обаче остават
Във Варна поставят улични шахти със заключващи устройства, за да спрат кражбите, проблемите обаче остават