НОВИНИ

Нетаняху нареди мобилизация на резервисти след терористичната атака в Тел Авив

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:36, 08.04.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз осъди ескалацията на насилие между Израел и палестинците, като призова всички страни в конфликта да проявят сдържаност по време на продължаващите религиозни празници.

Терористично нападение взе жертва в Тел Авив малко след като на окупирания Западен бряг бяха бяха убити две израелки. Премиерът Бенамин Нетаняху нареди мобилизация на резервистите от полицията и армията.

Италиански турист загина и седем души са ранени след като кола се вряза в пешеходци на крайбрежна алея в Тел Авив. Жертвата е 36 годишен адвокат от Рим. Автомобилът се преобърнал в тревната площ, водачът е бил застрелян от полицай от близката бензиностанция.

"Чухме стрелба, после видяхме хора да тичат през улицата, чухме сирените и решихме да се махнем оттук", разказва турист от САЩ.

Полицията съобщи, че името на нападателя е Юсеф Абу Джабер от Кафр Касим, израелски град с арабско население. Атаката в Тел Авив последва убийството на две сестри израелки на Западния бряг.

"Нашите врагове отново ни поставят на изпитание, но те пак ще открият, че ние сме единни, обединени и убедени в нашата правота и ще действаме с пълната подкрепа на армията и силите за сигурност", заяви израелският премиер Бенамин Нетаняху.

Нападенията бяха извършени часове след като Израел бомбардира Ливан след ракетен обстрел оттам, за който израелската армия обвини палестински бойци.

Напрежението нарасна след щурма на израелската полиция в джамията Ал Акса в източен Йерусалим в сряда. Насилието е на фона на религиозни празници за мюсюлмани, евреи и християни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА е на полуфинал в НВЛ след нова петгеймова драма над Дея спорт
ЦСКА е на полуфинал в НВЛ след нова петгеймова драма над Дея спорт
Манчестър Сити разгроми Саутхемптън, Холанд се завърна с два гола
Манчестър Сити разгроми Саутхемптън, Холанд се завърна с два гола