НОВИНИ

Инфлацията се отразява и на киноиндустрията у нас

Айше Сали
от Айше Сали
20:43, 08.04.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Повишаването на цените създаде трудности и за киногилдията у нас. Най-засегнати са филмовите продукции, чиито проекти са одобрени през последните 2 години, но до започването на снимачния процес инфлацията вече е стопила отпуснатите средства. По тази причина продуценти и режисьори настояват за индексация на бюджетите.

Близо 28 на сто е поскъпването на цените на стоки и услуги от началото на 2020 г. до края на февруари 2023 г. Така на практика, ако проектът за даден филм е бил одобрен преди няколко години, а снимките започнат сега, парите няма да стигнат.

"Този, така да го наречем, финансов удар ще се усети във втората половина на тази година и през следващата година със сигурност, защото тогава ще има по-голям наплив от колеги, които ще работят. Разбира се, хотели, бензин. Но пазарът на труда е най-тежкият удар върху бюджетите, тъй като колегите много бързо вдигат своите седмични възнаграждения", обясни Иван Тонев, оператор и продуцент.

"В световната практика равнището на хонорарите не трябва да надхвърля 40-45% от общия бюджет, за да може с останалите да бъде обезпечена продукцията. У нас нивото на хонорари достига до 65-70%, т.е. всичко, което касае продукцията, намалява и намалява. Стига се до понижаване на качеството и това се чувства", каза режисьорът Виктор Божинов.

Търсенето на допълнително финансиране или индексация на бюджетите са единственото решение според гилдията. Иначе ще трябва преправят сценариите или да намалят снимачните дни, за да не фалират.

"Проблемът ще се задълбочава. Има и много големи проекти, които изпитват затруднение. Надявам се да намерим изход и през тази година тези бюджети да бъдат актуализирани, поне с процента на официалната инфлация в държавата", коментира Петър Тодоров, директор на Националния филмов център.

Заради липсата на правилник, чрез който да бъде приложен новият Закон за филмовата индустрия, последващи проблеми с него и блокирани конкурсни сесии на НФЦ, през последните две години голяма част от парите за кино бяха върнати обратно в бюджета. Една от идеите е именно тези средства да бъдат използвани за индексация на филмовите бюджети.

"При всички положения това е един от най-важните ни пунктове от разговорите с Министерството на финансите - ако ние не можем да ги дадем за новите, поне да отидат за проекти, за които са подписани вече договори с НФЦ", обясни Петър Тодоров.

От Министерството на финансите заявиха, че преценката за тази актуализация е изцяло от компетентността на съответните административни звена на Министерството на културата. Ако за филмовите продуценти бъдат отпуснати допълнителните средства, парите не трябва да надвишават бюджета за филми за съответната година и заложените мерки в бюджета за 2023 г..

От Министерството на културата пък отговориха, че винаги са приветствали идеята за повече средства за култура и разговорът с финансовото министерство предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов напуска Левски след мача с Локомотив София
Станимир Стоилов напуска Левски след мача с Локомотив София
С мащабно военно обучение Китай тренира "пълно обкръжаване" на Тайван
С мащабно военно обучение Китай тренира "пълно обкръжаване" на Тайван