НОВИНИ

"Възраждане" ще разговаря с всички партии, но ще подкрепи само свое правителство, заяви Цончо Ганев

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 08.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Възраждане" ще отидат на разговори с всички партии, но ще подкрепят само тяхно собствено правителство. Това заяви в "Говори сега" избраният за депутат от партията Цончо Ганев.

"Ще отидем на разговори, както бяхме канени от ГЕРБ и ПП в предишните парламенти и ходихме, така ще отидем и сега, ще отидем и на вторите разговори с ПП-ДБ, ако бъдем поканени. Там отиваме с ясни и точни условия, за да получат нашата подкрепа - България да не влиза в еврозоната, България да предоговори условията за нашето членство в ЕС. Друго основно нещо е спиране на изпращането на оръжия в Украйна".

Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство на "Възраждане", отново подчерта той. Каза още, че партията му ще гласува против бюджета, който ще внесе служебният кабинет.

"Това минава през политики, за да може да се влезе в еврозоната. Те казват, че ще има 3% дефицит. За да стигнем до 3% дефицит, а той сега е 7%, трябва да орежем помощите за бизнеса - това искат да прокарат с бюджета".

Вчера "Възраждане" внесоха в парламента 590 000 подписа за референдума за запазването на българския лев. В допитването е заложено влизането в еврозоната да се отложи с 20 години - до 2043 г.

"Влизането в еврозоната е на пръв поглед нещо, което става лесно, но няма механизъм за излизане от нея. За да се вземе решение за влизане в еврозоната, трябва да бъде питан българският народ. Договорите, които България е подписала с ЕС, ни задължават да влезем, но няма фиксирани дати. Пропуска се от всички критици на референдума да споменат, че в края на миналата година Румъния отложи до 2029 година влизането в еврозоната", каза Цончо Ганев.

Посочи, че ако референдумът стигне до гласуване в парламента, никой няма да може да коригира нито въпроса, нито датата за присъединяване. "Възраждане" са се консултирали с конституционалисти и според тях няма нищо нередно в допитването и то не противоречи на основния закон. Ганев смята обаче, че "евроатлантическото мнозинство вероятно ще направи всичко възможно да саботира вота на 600 000 души".

"Ще проведем референдума и вярвам в силата и духа на българина, че ще отиде и ще гласува и щ определи иска или не иска да влиза в еврозоната".

"Възраждане" е единствената партия, която не се занимава с купуване и продаване на гласове и продължава да расте, отбеляза Ганев.

"Нашият електорат се увеличава от гласоподавателите на тези партии, които обясняват, че ние сме голямото зло."

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непознатият Париж
Непознатият Париж
Ева Брезалиева след титлата на "София Къп": Доволна съм от себе си, но винаги може и по-добре
Ева Брезалиева след титлата на "София Къп": Доволна съм от себе си, но винаги може и по-добре