НОВИНИ

Нов живот за вила "Армира" след реставрацията

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:53, 21.06.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

За малко да сподели съдбата на Севтополис и сега да е на дъното на язовир. Но преди 60 години археолозите победили в битката с багерите и сега имаме единствения образец на луксозна римска вила. Вероятно собственост на тракийски принц.

"Изворите говорят, че синовете на последните тракийски владетели, защото по това време тракийското царство е васално на или клиентно на римската империя са били обучавани в Рим", разказва доц. д-р Гергана Кабакчиева.

А според римските закони управител на имение може да бъде само добре образован мъж над 30 години.

"Не е само да си богат, да бъдеш образован, да можеш да носиш отговорност за много други хора, защото владетелят на едно вилно стопанство правораздава", каза доц. д-р Гергана Кабакчиева.

А и вилата е изключителен образец на витрувиевите дворци от Италия - най-ранните богати жилища на римляните в сърцето на римската империя.

"Витрове е един от най големите архитекти на древността. Оставил е 10 книги за архитектурата и там е описано какво трябва и как да бъде устроено едно такова жилище", заяви доц. д-р Гергана Кабакчиева.

Затрупана от свлачище след огромното земетресение съсипало и Хераклея Синтика и Никополис ат Местум в Гърмен, вила Армира успяла да запази голяма част от мраморната си облицовка и колони. Бял, искрящ мрамор от находище наблизо. Добивът му е основен източник на богатството на стопанството, което е налагало пристрояването на по-голяма зала за гости.

"До тази зала се е достигало през този вестибюл с мозайка вече нов тип, която е модерна от това време начало на 3 век и тя е в стила Опус сектиле", каза доц. д-р Гергана Кабакчиева.

Освен разката мозайка, новата експозиция сега включва и термите на вилата.

"Това, което е изненадващото имало едно малко помещение, едно дъговидно помещение в средата на банята, което е определено като гореща суха баня на латински. Това е судаториума", посочи доц. д-р Гергана Кабакчиева.

Или сауната не е измислена на север. Паралелно със социализацията на Вила армира, археологическите проучвания около нея разкриват дома на управителя му, жилищата на прислугата, ковачници и работилници за мрамор и мозайките. Последният щрих, за да бъде завършена изцяло картината на тракийското стопанство, полето наоколо скоро ще има нови багри.

"По този проект сме засели повече от 4000 броя нарове смокини фурми. Представяте ли си колко красиво ще бъде след години, когато склоновете се обагрят в цвета на бадемите, а ярките слънца на наровете греят красиво и пленяващо", възкликва Диана Овчарова - кмет на Ивайловград.

И без тях, обектът предизвиква възклицанията дори на туристи от съседна Гърция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В адската жега: Голяма авария спря тока в голяма част от Балканите
В адската жега: Голяма авария спря тока в голяма част от Балканите
Анди Мъри ще претърпи операция на гърба
Анди Мъри ще претърпи операция на гърба