НОВИНИ

Обстановката в Казахстан се нормализира

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 10.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Казахстан днес е ден на траур за жертвите на размириците през миналата седмица. Президентът Касим-Жомарт Токаев ги нарече "опит за преврат", координиран, по негови думи, от "единен център". Токаев съобщи, че са загинали 16 души от силите за сигурност, а броят на цивилните жертви се уточнява.

Обстановката в Казахстан се нормализира. В най-големия град Алмати работят повечето магазини и градският транспорт. Но площадът пред кметството, което беше подпалено по време на размириците, е отцепен от силите на реда. Полицаи проверяват колите на контролно-пропускателните пунктове в града.

На виртуална среща с лидерите на шестте страни от Организацията на Договора за колективна отбрана президентът Касим-Жомарт Токаев обяви, че събитията са дело на метежници, които са имали за цел да превземат страната.

Целта беше очевидна - подкопаване на конституционния ред, унищожаване на държавните институции, завземане на властта. Това беше опит за държавен преврат, заяви Касим-Жомарт Токаев, президент на Казахстан.

Токаев съобщи, че преследването на терористите продължава, задържани са около 8000 души. С края на операцията ще завърши и мисията на повикания в страната контингент.

Ден на траур в Казахстан - 164 са загиналите при безредиците

Руският президент подчерта, че станалото в Казахстан е поредният опит за външна намеса в държава от военния съюз.

Мерките, предприети по линия на Организацията на Договора за колективна сигурност, показаха ясно, че няма да позволим да се осъществи сценарий на т.нар. цветна революция, заяви Владимир Путин, президент на Русия.

С военни самолети от Алмати са евакуирани около 1400 руски граждани.

Разруха и унищожения след размириците в Казахстан (Снимки)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мароко тръгна с минимален успех над Гана
Мароко тръгна с минимален успех над Гана
ГЕРБ след КСНС при президента: Имаме консенсус по всички въпроси
ГЕРБ след КСНС при президента: Имаме консенсус по всички въпроси